Economie

RCS&RDS: Dezvăluiri despre „milionarul invizibil” și afacerile sale

Compania RCS&RDS, controlată de antreprenorul român Zoltan Teszari din Oradea, a câştigat în doi ani şi jumătate aproximativ o jumătate de milion de clienţi noi pentru serviciile de internet fix, ajungând astfel să controleze o jumătate din acest segment al pieţei de comunicaţii, cu peste 1,6 milioane de abonamente, informează site-ul cu profil economic zf.ro.

Informaţiile apar în prospectul emisiunii de obligaţiuni lansat în această lună prin care compania a împrumutat 450 mil. euro de pe pieţele internaţionale, document care a fost văzut de ZF.

În anul 2009, compania avea 36% din piaţa de servicii de internet din România, faţă de 46,7% la finele anului trecut.


Aceste informaţii sunt publicate în premieră absolută, în condiţiile în care compania nu a mai oferit aceste informaţii de la începutul anului 2010, atunci când, de asemenea, avea în plan lansarea unei emisiuni de obliga­ţiuni pe pieţele financiare globale.

Prospectul emisiunii de obligaţiuni văzut de ZF arată şi că RCS&RDS a ajuns la un portofoliu de aproape 2,4 milioane de clienţi pentru serviciile de cablu TV, respectiv o cotă de peste 61% din piaţa locală CATV. În luna decembrie 2012, RCS&RDS avea 2,3 milioane de abonaţi la serviciile CATV din 3,8 milioane cât număra întreaga piaţă.


Anul trecut, RCS&RDS a înregistrat venituri aproximativ egale, de circa 130 mil. euro, atât din serviciile de internet fix, cât şi din cele de cablu TV, potrivit datelor din prospectul de emisiune. România a generat anul trecut venituri de 400 mil. euro pentru RCS&RDS, fiind astfel cea mai mare operaţiune a companiei.  RCS&RDS a avut anul trecut o cifră de afaceri de 623,8 mil. €, o pierdere netă de 20,4 mil. euro şi un profit operaţional înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 246,6 mil. €.

În primul semestru din acest an, compania a obţinut venituri de 314,6 mil. €, o pierdere netă de 0,9 mil. € şi un profit operaţional (EBITDA) de 133,5 mil. €, mai precizează zf.ro.


Orădeanul Zoltan Teszari este unul dintre cei mai discreți oameni de afaceri din România, existând, de altfgel, și foarte puține imagini publice care să-l înfățișeze. Din acest motiv, i se mai spune și „milionarul invizibil”. Teszari a urcat, în ultimul an, 3 poziţii în „Top 300 Capital Cei mai bogaţi români”, a anunțat de curând Capital.ro. În vreme ce anul trecut era pe locul 7, acum patronul RCS&RDS se clasează pe locul al 4-lea, cu o avere estimată la 690-700 de milioane de euro.

abonare newsletter