Economie

SSIF Broker a plătit anul acesta despăgubiri de aproape 2 mil. de lei clienţilor înşelaţi

Compania clujeană trage acum ponoasele fraudei comise în 2009 de către fosta directoare a sucursalei din Deva

SSIF Broker  a plătit până acum aproape 2 milioane de lei despăgubiri pentru soluţionarea pe cale amiabilă a laturii civile a dosarului penal privind fraudarea clienţilor de către foştii angajaţi de la Sucursala din Deva.

Fosta directoare a sucursalei din Deva a firmei Broker Cluj, Adriana Constantin, a fost trimisă în decembrie 2009 în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Alba Iulia pentru că ar fi înşelat 271 de persoane cu aproape 2 milioane de euro.


Potrivit unui comunicat remis de DNA în 2009, în perioada martie 2002 - decembrie 2008, Adriana-Iuliana Constantin, în calitate de director al sucursalei Deva a SC Broker SA Cluj-Napoca, a indus în eroare un număr de 271 persoane prin folosirea unor mijloace frauduloase, cu ocazia încheierii unor contracte de intermediere pentru efectuarea de investiţii pe piaţa de capital, fără a le înregistra în evidenţele contabile. Persoanele respective au fost menţinute în eroare prin prezentarea periodică a unor înscrisuri contrafăcute (portofolii client) care confirmau în mod nereal calitatea de investitor.

Despăgubirile au scăzut lichidităţile

Potrivit raportului înaintat săptămâna trecută de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB), la 30.09.2013 valoarea portofoliului total de active financiare al SSIF Broker SA se ridica la aproape 63 de milioane lei, în scădere cu 5.5% faţă de nivelul înregistrat în anul 2012.


„Poziţia cash a fost influenţată negativ de mai mulţi factori dintre care menţionam: plata unor despăgubiri în suma de 1.9 milioane lei pentru soluţionarea pe cale amiabilă a laturii civile a dosarului penal privind fraudarea clientilor de catre fostii angajati de la Sucursala din Deva, preluarea clientilor societatii de servicii financiare AVANTGARDE SA, achizitia de noi programe informatice, inclusiv noua platforma de tranzactionare multi-market si multi-asset.

Laudele lipsesc şi la capitolul profit

Rezultatul net a scăzut în primele nouă luni ale anului cu 84% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu toate că cifra de afaceri a SSIF Broker a crescut cu 59,6%. Majorarea veniturilor s-a datorat creşterii veniturilor din comisioane aferente tranzactiilor intermediate pe bursa de la Bucuresti (+51.3%) şi de creşterea veniturilor din comisioanele aferente tranzacţiilor derulate de clienţi pe pieţele externe. Cu rulaje totale de 1.87 miliarde lei în primele 9 luni ale anului SSIF Broker ocupa locul al IV-lea în topul brokerilor de la BVB.

Ultimele Stiri
abonare newsletter