Economie

Regiunea de Nord-Vest, cea mai afectată de insolvenţe în 2013

Regiunile de Nord-Vest şi Sud-Est sunt cele mai afectate zone din punctul de vedere al numărului de insolvenţe înregistrate în anul curent, potrivit unui studiu Coface, cu toate că numărul de intrări în incapacitate de plată a scăzut faţă de 2012.

Regiunea de  N-V, cea mai afectată de insolvenţe în 2013 Regiunea de N-V, cea mai afectată de insolvenţe în 2013

Acestea concentrează, alături de regiunea de Sud, aproximativ jumătate din totalul insolvenţelor înregistrate la nivel naţional (vezi tabelul alăturat).

Să nu ne lăsăm păcăliţi de aparenţe

Chiar dacă primele nouă luni ale anului aduc un număr aproximativ egal de insolvenţe cu cel de anul trecut, sugerându-ne astfel o stabilizare a mediului de afaceri, 60% dintre acestea provin de la companiile medii si mari, firme cu cifra de afaceri de peste 1 MEUR, atrag atenţia analiştii Coface.


„Anul 2013 a arătat o deteriorare a economiei reale, fiind marcat de insolvenţe cu un impact social puternic, generând pierderi masive de locuri de muncă. Cele 50.000 de firme nou înfiinţate în acest an nu contrabalansează pierderea celor 110.000 de firme şi din păcate nu se vede o regerenerare sănatoasă a economiei. Deteriorarea disciplinei de plată observată la nivelul întregii economii este dată si de tranzacţiile cu bilete la ordin şi cecuri şi relevă acelaşi lucru, tranzacţii mai puţine comparativ cu 2012. Cu toate acestea valoarea refuzată la plată este cu 16% mai mare decât acum un an şi mai mare chiar decât în 2009, lucru care arată că România de fapt nu a ieşit din criza economică şi că va fi foarte dificil să o facă în următoare perioadă”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface România.

Impactul: Minus 77.000 de locuri de muncă  şi datorii de 13 mild lei

Impactul este si va continua sa fie unul major, avand in vedere numarul record al companiilor medii si mari intrate in insolventa si urmareste doua canale de distributie a socului negative, potrivit analiştilor.


Din punct de vedere financiar - în baza calculelor proprii, Coface apreciază că în urma insolvenţelor din primele nouă luni ale anului curent, au rămas neacoperite datorii cumulate în valoare aproximativă de 13 mld lei. Aproximativ 40% dintre acestea şi-au lăsat amprenta asupra sistemului bancar, reprezentând principalul motiv pentru creşterea ratei creditelor neperformante acordate companiilor. Restul de 60% vor avea impact asupra celorlalţi parteneri (clienţi, furnizori etc.), care la rândul lor se pot regăsi in incapacitate de plata catre furnizorii lor, efectul de domino fiind de două ori mai rapid decât cel înregistrat in anul anterior.

Din punct de vedere social,  intrarea in insolvenţă a celor 18.321 de companii în primele nouă luni ale anului curent a determinat pierderea a aproximativ 77.000 de locuri de muncă, peste 60% dintre acestea fiind concentrate în următoarele cinci sectoare: Fabricarea produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte, Construcţii, Fabricarea substanţelor şi produselor chimice, Alte activităţi de servicii personale, Industria metalurgică. Impactul social al firmelor insolvente în primele nouă luni ale anului curent este mai mare cu 10% faţă de aceeaşi perioada a anului 2012 şi cu 53% faţă de 2011.


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter