Economie

Care sunt domeniile cu cele mai multe posturi vacante în Cluj?

Cele mai puţine oferte, sub zece, se regăsesc în categoria profesii liberale. Companiile din „IT/Telecom”, „Vânzări”, „Inginerie” şi „Finanţe” sunt în acest moment cele mai harnice la angajări din judeţ, potrivit statisticilor disponibile pe site-ul de recrutare BestJobs.ro.

Astfel, în categoria „IT / Telecom” sunt postate mai bine de 180 de locuri de muncă vacante, în „Vânzări” peste 120, în categoria „Finanţe” 67 de locuri de muncă, iar în „Inginerie” 60 de posturi disponibile.

 Munca de birou tot mai prolifică

Cei care îşi doresc un loc de muncă de tipul „office jobs” au de asemenea şanse mari să se angajeze, având în vedere că în acest moment la nivelul judeţului Cluj sunt 78 de oferte vacante, iar numărul locurilor de muncă din acest domeniu a înregistrat o creştere semnificativă în ultimii ani.


În 2010, pe site-ul de recrutare au existat în total 8.340 de locuri de muncă de tipul office jobs (în care sunt incluse arii precum administrativ şi resurse umane), pentru ca numărul acestora să crească la 8.869 posturi disponibile în 2011 şi la aproape 12.000 în 2012.

Cum e distribuţa ofertelor în funcţie de experienţa cerută?

Cele mai multe posturi vacante din Cluj, mai bine de 420, se adresează nivelului de carieră „Middle”, adică celor cu peste trei ani de experinţă, urmează nivelul „Entry”, sub trei ani de experinţă, cu 230 de oferte disponibile, succedat îndeaproape de categoria „Senior”, care numără 228 de oferte pentru cei care au o vechime în muncă în domeniu de peste cinci ani.


Topul AJOFM Cluj pe meserii

Primul loc în situaţia locurilor vacante de la nivelul judeţului, publicată pe site-ul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, se clasează ocupaţia de „telefonist” cu peste 80 de poziţii vacante, secundată de cea de „confecţioner-asamblor articole din textile” cu 70 de oferte şi „şofer autocamion/maşină de mare tonaj, cu aproape 50 de locuri de muncă disponibile. Abia pe locul şase se află calificarea de programator cu 28 de poziţii vacante.

Nivelul studiilor invers proporţional cu şansa de a găseşti un loc de muncă

Potrivit statisticii Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), în 8 octombrie, la nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare, erau oferite aproape 1300 de locuri de muncă, dintre care: 126- analist servicii client, 114- programator, 47 -inginer de sistem software, 33- inginer mechanic şi 25 -inginer producţie.


În schimb, pentru persoanele cu studii medii, profesionale şi lucrători necalificaţi sunt disponibile 10780 locuri de muncă, dintre care cele mai multe, 796 pentru confecţioner-asamblor articole din textile, 616- muncitor necalificat în industria confecţiilor, 537- mercantizor şi 404- casier.

Ultimele Stiri
abonare newsletter