Economie

Fermierii clujeni vor exporta vaci în China

România a semnat un protocol cu autorităţile chineze în urma căruia va exporta în următorii 7-10 ani peste 500.000 de vaci din rasa Bălţata românească în China, care le vor aduce fermierilor români venituri mai mari de o jumătate de miliard de euro. O parte din efectivele trimise la chinezi vor fi şi din judeţul Cluj, potrivit administratorului Cooperativei Someș-Arieș, Mircea Ciurea.

„Şi de la Cluj vor fi exportate vaci în China, dar nu se ştie încă un număr exact de exemplare. Discuţiile sunt recente, chiar dacă chinezii au tatonat terenul de ceva timp. O delegaţie chineză a fost şi la noi în ferme acum doi ani şi au fost foarte încântaţi de ceea ce au văzut. În prezent asociaţia are peste 10.000 de exemplare de Bălţată, iar la nivelul judeţului sunt aproximativ 30.000 de capete”, a declarat Ciurea pentru Monitorul de Cluj. Clujeanul este membru fondator al primei cooperative agricole a crescătorilor de vaci cu lapte înființată după Revoluție în zona Transilvaniei şi fost președinte al Federației Crescătorilor de Bovine din România.

Bălțata, mai rentabilă decât Holstein

Bălțata românească e mai rentabilă și se pretează mai bine pentru zona Transilvaniei decât exemplarele de Holstein, potrivit lui Mircea Ciurea.


„Bălțata Românească e o rasă mai rezistentă, valorifică mai bine condițiile noaste din Ardeal. Nu are producția de lapte ca la Holstein, dar are o longevitate productivă mult mai mare. Pe de altă parte, vacile din rasa Holstein nu au căutare la abatorizare, pentru că sunt animale slabe. O Bălțată poate să ajungă la 500-600 kilograme în carcasă”, spune Ciurea.

Efectivele din judeţ, între plus şi minus în ultimii ani

În ultimii ani, numărul bovinelor din judeţ a oscilat cu + sau – 20%. Astfel, doar din 2009, până în 2010, efectivele de bovine s- au diminuat de la 68.000 de exemplare la 56.000. Doi ani mai târziu, în 2012, Clujul consemna din nou peste 60.000 de exemplare, potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Cluj.


Cum explică directorul DAJ Cluj fluctuaţiile

„Sunt mai mulţi factori care influenţează numărul de exemplare. Unul dintre aceştia este furajul − în anii în care se înregistrează cantităţi suficiente de furaje numărul de vaci se menţine sau creşte. Agricultorii îşi fac în fiecare an o socoteală şi stabilesc dacă pot sau nu să treacă de iarnă animalele pe care le au, fără costuri prea mari. În anii în care sunt puţine furaje se sacrifică, în special exemplarele învârstă sau care oferă o cantitate de lapte mică. Mai sunt şi subvenţiile la mijloc, dacă ajung la timp nu scade numărul de animale, în anii în care întârzie se observă modificări ale efectivelor şi din aceată cauză. Creşterea de acum se datorează şi echipei de fermieri tineri care s-a format la nivelul judeţului, care au pus pe picioare mici ferme”, explică Iuliu Suătean, directorul DAJ Cluj.

Ciurea: Clujenii s-au apucat de crecut vaci, de voie, de nevoie

Administratorul Cooperativei Someș-Arieș adaugă încă două explicaţii pentru majorarea efectivelor de vaci de al nivelul judeţului din ultimul an.


„Oamenii nu au foarte multe variante având în vedere că restul sectoarelor funcţionează destul de greu şi se îndreaptă către agricultură. În plus, au început să fie din ce în ce mai căutate bovinele pentru lapte sau pentru carne”, declară Mircea Ciurcea.

 

Etichete: china vaci
Ultimele Stiri
abonare newsletter