Economie

Cum a ajuns Hidroserv Cluj în faliment din cauza contractelor păguboase făcute de Hidroelectrica cu „băieţii deştepţi” din energie

Reprezentanţii Sindicatului Hidroenergetica din Sucursala Hidrocentrale şi Hidroserv Cluj s-au întâlnit, marţi, cu prefectului judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, pentru a-i semna unele probleme cu care se confruntă cu privire la reorganizarea şi restructurarea companiei. Aceştia au avertizat că Hidroserv Cluj riscă insolvenţa sau falimentul din cauza diminuării veniturilor. O cauză a scăderii acestor venituri o reprezintă contractele încheiate de Hidroelectrica cu firme terţe pentru realizarea unor lucrări.

Vasile Drînda, preşedintele Sindicatului Hidroenergetica din sucursala Hidrocentralei Hidroserv Cluj, a declarat, marţi, că probleme cele mai stringente sunt pe filiala Hidroelectricii denumită Hidroelectrica Serv, recent înfiinţată prin fuziunea a opt Hidroservuri.

„Problemele derivă din nişte măsuri impuse de Hidroelectrica prin care s-au diminuat cote din structura de demisii, s-au diminuat anumite norme prin care se stabileau volumul lucrărilor şi valorile lucrărilor încredinţate, iar acum se înregistrează diminuări ale veniturilor Hidroelectriva Serv. Faţă de perioada de dinainte de a se lua aceste măsuri se înregistrează o diminuare a veniturilor cu 36 de procente. Dacă nu se revine asupra măsurilor respective, Hidroelectriva Serv riscă să intre, fie în insolvenţă, fie în faliment”, a spus Drînda.


Drînda mai spune că Hidroelectrica are pierderi de 80 de milioane de lei din luna august şi că înainte de insolvenţă au fost înregistrate pierderi de 30 de milioane lei.

Promisiuni de la Bucureşti: „Se va desface şurubul”

Vasile Drînda a mai precizat că muncitorii de la Hidroserv Cluj au primit promisiuni că odată ce va trece perioada de insolvenţă pentru Hidroelectrica vor primii şi salariile restante şi majorări salariale.


„Sunt anumite drepturi salariale care nu s-au acordat, sunt restanţe, am tot înţeles să aşteptăm, ni s-a promis la început anului când am avut negocieri la Bucureşti că va trece perioada de insolvenţă pentru Hidorelectrica, se va realiza fuziunea Hidroservurilor, după care «se va desface şurubul», expresia le aparţine, şi o vom duce mai bine, adică firma va fi dezvoltată, susţinută, vom reveni la drepturile salariale avute anterior, vom recupera ceea ce nu ni s-a acordat, lucru care din păcate nu se întâmplă. Lucrul cel mai grav este că riscăm să ajungem în insolvenţă sau faliment cu acest Hidroelectrica Serv nou înfiinţat. Hidroelectriva Serv are specialişti care de zeci de ani întreţin centrale hidroelectrice în bună siguranţă, iar Hidroelectrica nu este o fabrică de pantofi sau de nasturi care în momentul în care se închide nu plângem aşa tare după ea că vine alta în loc. Aici e vorba de sistemul energetic naţional si Hidroelectrica are un rol important în funcţionarea sistemului energetic naţional”, a mai precizat acesta.

„Băieţii deştepţi”, contracte de un milion de euro

Drînda a mai declarat că o altă cauză a diminuării veniturilor pentru Hidroserv Cluj este faptul că nu se respectă  acele contracte sectoriale care erau încheiate între Hidroelectrica şi Hidroservuri.


„Nerespectând aceste contrate şi atribuind lucrările către firme terţe automat şi din aceasta rezultă o diminuare a veniturilor pentru Hidroserv. Deja sunt atribuite de către Hidroelectriva lucrări pe care le putea face Hidroelectrica Serv către alte fime, şi din experienţa anlor trecuţi ştim foarte bine că acele firme nu lucrează mai ieftin, lucrează cu specialişti mai puţin bine pregătiţi şi în detrimentul Hidroelectricii  şi sistemului energetic naţional. Un caz pe care îl am din datele administratorului judiciar Hidroelectrica, spunea că lucrările de retehnologizare făcute de băieţii deştepţi se făcea la aproximativ un milion de euro pe megawatt putere instalată, Hidroserv Cluj a făcut o lucrare la costul a o sută şi ceva de mii de euro, undeva la de vreo 15 ori mai mic, este avantajul Hidroservului de a avea specialişti mai buni, piese mai ieftine şi cu lucrări bine gândite încât să iasă la costuri rezonabile”, a conchis Drînda.

Firmă din Cluj, implicată în scandalul mitei de 1,4 milioane de euro de la Hidroelectrica

Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, şi Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei şi consilier al ministrului Constantin Niţă, au fost arestaţi preventiv, într-un dosar de mită în valoare de 1,4 milioane de euro. Firma implicată în scandal, Energon Power & Gas SRL, este trader de energie, are sediul în Cluj-Napoca şi este controlată de omul de afaceri Rareş Criste.


În luna octombrie 2013, inculpatul Mihăilă Ioan, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica S.A. și consilier al ministrului delegat pentru Energie a promis unui alt membru din același Consiliu (denunțător în cauză) suma de 1.400.000 euro pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea, de către Hidroelectrica S.A, a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din Cluj, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro) ceea ce reprezentau condiții defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.

Promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul inculpatului Brădean Eugen, director de trading în cadrul S.C. Hidrolectrica S.A. și membru în cadrul Directoratului Hidroelectrica S.A.


Suma promisă cu titlu de mită urma a fi disimulată sub aparența unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore și firma achizitoare a energiei electrice.

Firma cu care urma să se facă tranzacţie este Energon Power. Energon Power & Gas SRL este trader de energie, are sediul in Cluj-Napoca si este controlata de omul de afaceri Rares Criste. În 2005, Rareş Criste a intrat în afaceri prin intermediul Premier Construct şi, în paralel, la Ten Transilvania Energy, Inc. La Premier Construct, Criste a stat doar un an, la Ten Transilvania Energy a făcut afaceri timp de 5 ani. La această societate, Criste a deţinut controlul acestei firme alături de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul şef al Doi si-un sfert, şi alături de Sorin Piciu, personaj implicat în afaceri cu energie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter