Economie

Codul insolvenței intră vineri în vigoare

Codul insolvenței, adoptat de Guvern la începutul acestei luni, va intra în vigoare vineri.

Codul insolvenței intră vineri în vigoare Codul insolvenței intră vineri în vigoare

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, arăta, în 21 octombrie, că scopul noului Cod al insolvenței este acela de a preveni situațiile în care societățile debitoare s-ar sustrage de la plata obligațiilor folosind o perioadă lungă de timp în care devin intangibile prin simpla intrare în procedura de insolvență și eventual prin derularea unui plan de reorganizare.

Noua reglementare creează premisele legale ale unei proceduri de insolvență care asigură echilibrul între interesele creditorilor și cele ale debitorilor, a declarat Cazanciuc, la începutul acestei săptămâni, la dezbaterea în plenul Camerei Deputaților a moțiunii inițiate de grupurile parlamentare ale PP-DD și PDL, scrie Agerpres.


Referitor la executarea silită individuală ca modalitate de recuperare a creanțelor curente, ministrul Justiției a arătat că, deși ea prevede obligația achitării datoriilor curente, de cele mai multe ori debitorii au ignorat plata creanțelor curente, ajungându-se la situația paradoxală în care creanțele născute în cursul procedurii de insolvență sunt mai mari decât cele înscrise la masa credală.

Plenul Camerei Deputaților dezbate luni prima moțiune simplă depusă în această sesiune parlamentară. Moțiunea inițiată de grupurile parlamentare ale PP-DD și PDL poartă numele "Opriți instituționalizarea inchiziției audiovizualului și manipularea democrației".


Inițiatorii cer "încetarea imediată a atacurilor asupra mediului de afaceri și a presei independente, revocarea imediată a Ordonanței de urgență privind Codul insolvenței, punerea în dezbatere publică a acestui subiect deosebit de important și adoptarea acestuia de Parlament prin lege, și nu prin OUG".

Moțiunea simplă inițiată de 55 de deputați PP-DD și PDL și intitulată "Opriți instituționalizarea inchiziției audiovizualului și manipularea democrației" a fost respinsă, marți, de plenul Camerei Deputaților.


Pe de altă parte, Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituțională a României dispoziții din Codul insolvenței, Curtea Constituțională urmând să discute pe 29 octombrie sesizarea Avocatului Poporului.

 

abonare newsletter