Economie

FMI discută vineri solicitarea României pentru un nou acord stand-by

Boardul executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) va discuta în ședința din 27 septembrie solicitarea României de încheiere a unui nou acord de tip stand-by, potrivit calendarului publicat pe site-ul FMI.

FMI discută vineri solicitarea României pentru un nou acord stand-by FMI discută vineri solicitarea României pentru un nou acord stand-by

Guvernul a cerut aprobarea unui acord preventiv în valoare de aproximativ două miliarde de euro, pentru o perioadă de doi ani, la care se adaugă alte două miliarde de euro de la Comisia Europeană, scrie Agerpres.

Acesta este al treilea acord solicitat de România Fondului Monetar Internațional, de la declanșarea crizei economice. Primul a fost încheiat în 2009, iar al doilea, de tip preventiv, în 2011.


Potrivit premierului Victor Ponta, proiectul final de scrisoare de intenție a fost trimis FMI pe 12 septembrie.

Guvernul propune, prin asumarea angajamentelor față de Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional, un mod transparent prin care România să-și asigure o stabilitate și o predictibilitate absolut necesare pentru continuarea creșterii economice și o dezvoltare de care țara noastră are foarte multă nevoie, a declarat, marți primul ministru în plenul Parlamentului.


Potrivit acestuia, în baza acestui nou acord, care va fi susținut de Parlament și ratificat de partenerii internaționali ai României, cofinanțarea pentru fondurile europene va beneficia de o scădere de la 15% la 5%, reprezentând la rata actuală de absorbție o economie anuală de peste un miliard de lei.

Șeful Executivului a spus că, potrivit scrisorii, nu există nicio intenție de creștere a fiscalității, cota unică de 16% fiind păstrată.


Referindu-se la obligarea persoanelor care obțin venituri din chirii de a plăti cotele de asigurări de sănătate, premierul a precizat că această obligație va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014, este limitată la cinci salarii medii și este o măsură extrem de corectă, de justiție socială.

El a mai arătat că acordul prevede continuarea creșterii venitului minim garantat în 2014 și introducerea unei alocații pentru încălzirea de locuințe pentru categoriile defavorizate.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter