Economie

La Cluj, toamna se numără... locurile de muncă

Odată încheiată perioada concediilor companiile locale s-au pus pe treabă, creşterea activităţii fiind sinonimă cu multiplicarea poziţiilor vacante.

Oferta de locuri de muncă clujeană a crescut considerabil în ultimele săptămâni, însă nici cererea nu se lasă mai jos, astfel că în doar câteva minute de la afişarea posturilor vacante pe site-urile de specialitate, încep să curgă şi aplicaţiile.

Abundenţa de oferte este una obişnuită în această perioadă a anului, potrivit specialiştilor în recrutare.


„Este o regulă ca toamna să crească numărul locurilor de muncă vacante. În majoritatea domeniilor, lunile de vârf sunt cele de primăvară şi toamnă. Cele mai multe angajări se fac în aceste perioade”, explică Paladia Petrar, specialist resurse umane Integra HR.

„De regulă, vara, din cauza concediilor, nu încep proiecte ample de recrutare şi se recrutează doar strictul necesar, aşa că sunt amânate pentru toamnă campaniile mai ample”, adaugă Anca Zsigmond, specialist HR în cadrul companiei clujene de recrutare Smart Training.


 IT-ul domină în continuare oferta

 Cele mai numeroase oferte vin în continuare din domeniul tehnologiei informaţiei.

„Se păstrează acelaşi trend. În continuare piaţa de IT şi vânzările sunt cele care conduc şi nu cred că va interveni vreo schimbare a ierarhiei, cel puţin nu în viitorul apropiat”, declară Anca Zsigmond.


Nu lipsesc însă nici locurile de muncă pentru care nu sunt necesare studii superioare. Pe site-ul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, erau publicate, spre exemplu, ieri, mai bine de 300 de posturi vacante de şofer autocamion/maşina de mare tonaj şi peste 100 de poziţii vacante pentru postul de muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor.

 Ofertele pentru studenţi, în inferioritate numerică

 Creşterea numărului de locuri disponibile nu coincide cu multiplicarea şanselor pentru studenţi de a-şi găsi un loc de muncă, chiar dacă cererea din partea tinerilor se amplifică odată cu apropierea începerii anului universitar.


„Începerea noului an universitar nu însemană neapărat şi o creştere a ofertei pentru studenţi. Cei care studiază sunt destul de puţin căutaţi deoarece timpul lor este relativ scurt. Mai degrabă, pentru posturile entry-level sunt căutaţi absolvenţii”, explică specialistul HR Smart Training.

 Doar 1/3 dintre absolvenţi îşi găsesc loc de muncă după licenţă

Dintre absolvenţii care îşi caută un loc de muncă imediat după finalizarea studiilor nivel licenţă, doar o treime reuşesc să se angajeze în primele şase luni de la absolvire, iar dintre aceştia doar jumătate lucrează în domeniul pe care l-au studiat, potrivit unei anchete realizate de Universitatea Babeş-Bolyai. Informaţiile au fost obţinute prin centralizarea datelor furnizate de peste 600 de absolvenţi ai promoţiei 2011 care au completat chestionare la ridicarea diplomelor în perioada noiembrie 2012–martie 2013.


Din totalul absolvenților promoției 2011 participanți la anchetă, 42,5% își continuă studiile. Cei mai mulţi dintre aceștia sunt înscriși la un program masteral (92,3%), 4,2% dintre ei urmează cursuri nivel licență, iar 1,2% urmează studii doctorale, conform raportului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter