Economie

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 4,3% în primul semestru

Valoarea bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut la aproape 700 milioane euro în primul semestru. Sectorul cu cea mai mare valoare şi evoluţie sunt telecomunicaţiile.

Tableta Tableta

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată din România a crescut în primul semestru cu 4,3%, la 699 milioane euro, după ce a înregistrat un avans de 4,7% în al doilea trimestru faţă de perioada similară din 2012, sectorul cu cea mai mare valoare şi evoluţie fiind telecomunicaţiile, potrivit unui studiu realizat de GfK.

Sectorul telecom a cumulat 99 milioane de euro în trimestrul al doilea, în creştere cu 17% faţă de acelaşi interval al anului trecut, segmentul smartphone fiind principalul motor de creştere, arată datele studiului.


Electrocasnicele sunt pe val

Piaţa electrocasnicelor mici a a ajuns la 24 milioane euro în al doilea trimestru, cu 8,7% mai mult decât în perioada corespunzătoare din 2012, evoluţia pozitivă reflectându-se şi în vânzările din prima jumătate de an, în care s-a înregistrat o creştere de 4,7%.

Rate de creştere au avut aspiratoarele, aparatele de epilat, blenderele şi roboţii de bucătărie, filtrele de cafea şi expresoarele.


Totodată, electrocasnicele mari au consemnat un avans de aproape 5%, la 73 milioane euro, fiind prima perioadă de creştere din 2011, iar în perioada ianuarie-iunie creşterea a fost de 1,7%.

„Principalii factori de creştere de pe această piaţă rămân electrocasnicele incorporabile precum cuptoarele şi plitele, dar şi maşinile de spălat vase, hotele şi congelatoarele, segmente ce au înregistrat rate de creşteri de două cifre în acest trimestru faţă de cel corespunzător anului precedent. Valoarea de pe piaţă totală a fost ridicată ţi de evoluţiile pozitive în ceea ce priveşte valoarea vânzărilor a segmentelor de frigidere şi maşini de spălat rufe, chiar dacă acestea au scăzut din punct de vedere al volumului”, se arată în comunicatul GfK România.


Tabletele se vând ca pâinea caldă

Piaţa IT a înregistrat o uşoară creştere în al doilea trimestru, de 2,7%, însumând 88 milioane de euro. Vânzările de tablete s-au dublat în valoare şi s-au triplat ca volum. Calculatoarele portabile au consemnat o uşoară scădere, iar calculatoarele desk, monitoarele şi camerele web au înregistrat scăderi de două cifre.

Piaţa de electronice a a avut un declin valoric de peste 5% în perioada aprilie-iunie, ajungând la 52 milioane de euro.


„T2 2013 a fost primul trimestru din ultimii doi ani care a adus o scădere de 3% în valoare pentru piaţa de televizoare cu ecran plat. În timp ce segmentul de televizoarele cu ecran LCD a rămas stabil în valoare şi a scăzut în volum, segmentul de televizoare cu plasma a scăzut mult, atât în unităţi cât şi în valoare, contribuind la declinul general al pieţei de televizoare”, se mai spune în comunicat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter