Economie

Maria Grapini vrea să majoreze pedepsele pentru evaziune fiscală

Ministrul delegat pentru IMM-uri şi Turism, Maria Grapini, a declarat, ieri, la Târgu Mureş, că prin Codul Insolvenţei, care se preconizează a fi lansat în dezbatere publică în luna august, se înăspresc pedepsele şi că propunerea sa este ca toate pedepsele pentru evaziune fiscală să fie majorate.

„Nu o să vorbesc despre pedepse, pentru că în dezbatere publică o să fie pus în integralitate Codul Insolvenţei, dar clar se înăspresc pedepsele pentru că aceasta a fost şi o propunere a mea, pentru că toate pedepsele pentru evaziune fiscală trebuie majorate. Dacă dezbaterea este în august, atunci conform procedurilor poate intra în vigoare şi Codul Insolvenţei spre sfârşitul anului. Până la urmă noi trebuie să înţelegem că avem două variante: conformare voluntară (la plată – nota red.), ceea ce este foarte bine, dar trebuie luate şi aceste măsuri care în toată lumea se iau pe evaziune fiscală. Eu cred că de aceea a crescut la noi la aproape 30% evaziunea fiscală - înaintea noastră mai e Bulgaria - exact pentru faptul că de-a lungul anilor legea nu a fost suficient de exigentă”, a arătat Maria Grapini.

Jefuiți de Codul Insolvenței!


Potrivit ministrului, investitorii privaţi care susţin că ar fi fost jefuiţi cu 10 miliarde de euro în ultimii patru ani pe Legea Insolvenţei, au dreptate şi că în Codul Insolvenţei vor fi tranşate trei aspecte, care au adus falimentul numeroşilor investitori privaţi, inclusiv cel referitor la declararea insolvenţei unei societăţi comerciale.

„Da, au dreptate (investitorii, n.r.). Şi vă spun că am lucrat în parteneriat public privat, Codul Insolvenţei este gata, în august se va pune în dezbatere publică. Trei lucruri care au fost reclamate sunt cuprinse în Codul Insolvenţei (ministrul Justiţiei s-a angajat în şedinţă de guvern că în august va fi în dezbatere publică). Primul, termenele foarte lungi de trei ani, în care firmele mureau, aveau costuri foarte mari. De altfel trebuie să ne aliniem la Directiva Europeană de Small Bussines Act, ca ieşirea din piaţă să fie uşoară, nu cu costuri şi nu cu perioadă îndelungată. Un alt lucru reclamat la Legea Insolvenţei erau insolvenţele trucate şi atunci mureau nevinovaţi, să zic aşa, în jurul celui care îşi crea insolvenţa. Şi aici Codul Insolvenţei prevede extrem de exigent o auditare pe trei ani înapoi pentru a vedea dacă insolvenţa n-a fost trucată. Va fi şi o corelare de modificare a Legii 31 ca să atragă răspunderea celui care a administrat afacerea. Şi sigur, la Codul Insolvenţei vrem să scurtăm perioada, dorim să facem cercetarea dacă nu a fost o insolvenţă trucată”, a arătat ministrul delegat pentru IMM-uri.


Potrivit Mariei Grapini, acest Cod al Insolvenţei va trebui corelat şi cu documentele de plată în piaţă, „foarte reclamate de întreprinzători”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter