Economie

România, pe locul trei în Europa, la rezervele de gaze de şist

România deţine în prezent rezerve de 1.444 miliarde metri cubi de gaze de şist, ceea ce ne clasează pe locul al treilea în clasamentul ţărilor europene, după Polonia şi Franţa, conform datelor oficiale publicate pe site-ul infogazedesist.eu. Clasa mentul a fost lansat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) în cadrul unei campanii de informare şi dezbatere publică privind gazele de şist.

ANRM, în calitate de instituţie coordonatoare a activităţilor din domeniul explorării şi exploatării resurselor naturale, a înaintat o propunere de proiect pentru obţinerea unui grant în vederea organizării unor dezbateri publice şi desfăşurării de campanii de informare privind gazele de şist, conform Agerpres.ro.

Potrivit datelor instituţiei, la sfârşitul aceluiaşi an, în urma analizei proiectelor primite, Comisia Europeană, prin Departamentl de Energie (DG Energy), a anunţat ANRM că proiectul propus a fost selectat pentru cofinanţare, prin intermediul grantului european. Campania se va încheia la sfârşitul acestui an prin organizarea a două dezbateri publice în regiunile Bârlad şi Dobrogea, regiunile care prezintă interes privind gazele de şist.


Dezbaterile şi campaniile de informare au ca obiectiv dezvoltarea unui dialog cu cetăţenii, pentru a afla mai multe despre procesele de explorare şi exploatare acestor resurse.

De asemenea, în cadrul acestui program, vor fi organizate o serie de activităţi menite să ofere populaţiei informaţii utile care să-i ajute să-şi formeze propriile opinii.


Conform informaţiilor oficiale postate pe site-ul infogazedesist.eu, România se clasează pe podium în clasamentul ţărilor europene cu rezerve ale gazelor de şist de 1.444 miliarde metri cubi.

Pe primele două locuri ale ierarhiei se află Polonia (cu 4.190 miliarde mc), respectiv Franţa (3.879 miliarde mc), în timp ce pe poziţia a patra, după România, se situează Danemarca, cu 906 miliarde mc.


În ceea ce priveşte rezervele recuperabile de petrol de şist, topul este condus de Franţa (cu 4.700 milioane barili), urmată de Polonia (3.300 milioane barili) şi Olanda (2.900 milioane barili). România ocupă locul şase, cu 300 milioane de barili.
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter