Economie

„Ospătăria”, job-ul momentului în Cluj

Un chelner poate câştiga lunar din salariu plus bacşiş peste 2.500 de lei.

Chelnerii pot castiga bine pe timpul verii Chelnerii pot castiga bine pe timpul verii

Chelnerii sunt acum cei mai căutaţi oameni pe piaţa locală de muncă. Doar în săptămâna trecută, proprietarii de restaurante, baruri şi terase au anunţat la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj 92 de locuri de muncă vacante pentru ospătari.
Abundenţa de locuri de muncă e justificată de venirea verii şi implicit de deschiderea teraselor şi a sezonului nunţilor.
„Multe dintre locurile de muncă oferite acum sunt sezoniere, însă şi o mare parte a CV-urilor vin de la studenţi sau absolvenţi de liceu care vor să muncească doar pe perioada verii, când sunt în vacanţă”, explică Crina Moldovan, consilier resurse umane la HR Consulting.
La polul opus al cererii locale se află job-uri cum sunt cele de agent de turism, inginer în industria alimentară, contabil-şef, asistent farmaciast sau manichiurist pentru care s-a depus câte o singură ofertă de muncă de către angajatori.

Venituri mult peste medie


Chiar dacă majoritatea angajaţilor din industria restaurantelor sunt încadraţi cu salariul minim, statistic fiind ramura cea mai slab remunerată din ţară, veniturile reale trec cu mult peste medie datorită ciubucului.
„La terasele bune, unde sunt rulaje mari poţi câştiga 2.500 de lei pe lună. Sunt însă şi cazuri în care la cei 800 de lei salariu se adaugă doar 200-300 de lei lunar”, ne povesteşte Sergiu, un chelner clujean. Potrivit acestuia unul dintre locurile bune, cu clientelă „densă” este Bulevardul Eroilor. La terasele de acolo ospătarii ajung la 2.000 de lei pe lună.

ANAT a propus includerea bacşişului în nota de plată


La sfârşitul anului trecut Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) propunea Ministerului Finanţelor Publice tipărirea bacşişului pe nota de plată din restaurante. Preşedintele ANAT justifica iniţiativa spunând că astfel va creşte niveluld e fiscalizare din turism. „ANAT şi FAPT cer Ministerului Finanţelor legalizarea bacşişului în restaurante. Asta înseamnă că scot la alb şi bacşişul chelnerului, care astfel va fi declarat şi fiscalizat”, explica Corina Martin, preşedintele Asociaţiei.
Iniţiativa nu s-a concretizat însă din cauza nemulţumirii proprietarilor de restaurante, care spuneau că o astfel de iniţiativă ar avea efect negativ asupra consumului.

Etichete: ANAT bacsis chelneri
abonare newsletter