Economie

Nicio companie clujeană în Top 100 importatori din țară

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/12/farmecpoza.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px; border: 0px none;" />Nici la categoria exporturi nu ne putem lăuda cu rezultate extraordinare, după plecarea Nokia totalul de bunuri vândute în străinătate scăzând la mai bine de jumătate. </strong></p>

 


Clujul lipsește de pe harta marilor companii importatoare, iar situația nu este cu mult mai fericită nici la categoria exporturi, potrivit datelor furnizate zf.ro de Institutul Naţional de Statistică.

Practic, marea industrie e concentrată în Sud dacă analizăm clasamentele. Astfel, atât la categoria importatori, în 2012, sunt lideri: Rompetrol Rafinare, Automobile Dacia, OMV Petrom şi ArcelorMittal Galaţi, cât și la categoria mari exportatori.


Prezente de notat de pe plan local sunt doar Jolidon, Farmec S. A și Terapia Ranbaxy, toate cu planuri de creștere a cifrei de afaceri din export.

Farmec, cel mai mare producător de produse cosmetice din țară, a înregistrat o creștere constantă a exporturilor în ultimii ani și vrea ca în acest an ponderea lor în totalul cifrei de afaceri să crească de la zece la 12 procente pe fondul intrării pe pieţe noi din Europa de Est, iar în cinci ani să ajungă la jumătate din vânzări.


Terapia, cel mai mare producător de medicamente generice prezent pe piața românească, a anunțat că estimează că în 2013 își va crește cifra de afaceri cu circa 10%, cifră valabilă și pentru partea de export.

Vremuri când eram în top

Judeţul Cluj era situat în 2010 pe locul al patrulea în topul judeţelor exportatoare, cu aproape 1,8 miliarde euro. Atunci, compania Nokia România a realizat o cifră de afaceri de 6,8 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro), ceea ce a reprezentat 30% din produsul intern brut al Clujului, 1,3% din PIB-ul național și 4% din


Tot în 2010, județul Cluj ocupa poziția a doua la nivel național în privința creșterii economice. Datele statistice indicau faptul că producția locală a crescut cu 2,2 miliarde de lei, până la valoarea de 22,2 miliarde de lei.

Balanță comericală, “în consolidare” în Cluj


Conform datelor Direcţiei Regionale de Statistică Cluj, în ianuarie, s-a realizat la nivelul județului export în valoare de 70 milioane euro şi import de 113 milioane euro. Comparativ cu aceeaşi lună din 2012, exportul a scăzut cu 6,6%, iar importul a crescut cu 6,7%.

În luna martie a acestui an producţia industrială a scăzut cu 12,1% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, însă indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie, a fost cu 20,5% mai mare faţă de cel din martie 2012. Comparativ cu primele trei luni din 2012, în perioada ianuarie – martie, indicele producţiei industriale a fost de 90,4%, iar indicele valoric al cifrei de afaceri este de 118,8%.

Deficit, dar în scădere în țară

Deficitul comercial a scăzut la nivel național, în primele patru luni, față de aceeași perioadă a anului trecut, cu 4,2 miliarde lei (971,3 milioane euro), la 7,31 miliarde lei (1,67 miliarde euro), exporturile având un ritm de creștere mai mare decât cel al importurilor, potrivit datelor anunțate luni de INS.

Exporturile FOB au totalizat 68,79 miliarde lei (15,66 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 76,11 miliarde lei (17,33 miliarde euro).

„Comparativ cu perioada 1.I-30.IV 2012, exporturile au crescut cu 8,1% la valori exprimate în lei (7,2% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 1,3% la valori exprimate în lei (0,5% la valori exprimate în euro)”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Ultimele Stiri
abonare newsletter