monitorulcj.ro Menu
Economie

DRIVE TEST Noua SKODA Octavia, maşina care impune noi standarde în segmentul compact (P)

Cea de-a treia generaţie Octavia confirmă, mai mult ca oricând, poziţia unică a acestui automobil în segmentul din care face parte. Modelul vine cu o serie de inovaţii faţă de predecesorul său, multe utilizate în premieră pentru marca cehă.

Ziarul Monitorul de Cluj a testat modelul 1.6 TDI de 105 CP şi cutie manuală în cinci trepte, care costă peste 17.000 de euro.

Noua Skoda Octavia încorporează cele mai bune caracteristici ale constructorului ceh şi impresionează prin spațiul generos, portbagajul de 590 litri şi printr-o tehnologie avansată. Skoda Octavia III nu este doar spațioasă şi funcțională, ci arată şi bine. O Skoda Octavia nu a fost niciodată atât de dinamică şi, în acelaşi timp, atât de elegantă.

Maşina care nu acceptă şoferi obosiți

O mulțime de sisteme de siguranță de ultimă oră s-au dezvoltat pentru noua Octavia, inclusiv funcția de frânare de urgență, sistemul de frânare automată, acționarea automată a frânelor în cazul unui accident, pregătirea autovehiculului în eventualitatea unui accident sau detectarea nivelului de oboseală a şoferului. “Aceste sisteme ajută la evitarea accidentelor sau la diminuarea consecințelor acestora pentru ocupanții maşinii şi pentru ceilalți participanți la trafic. În materie de siguranță pasivă, cele nouă airbag-uri şi centurile de siguranță în trei puncte protejează ocupanții autovehiculului. Airbag-ul pentru genunchi şi airbag-urile laterale spate sunt disponibile pentru prima dată la Skoda Octavia, spune Adrian Tudor, director vânzări Compexit. De altfel, noul model a primit cinci stele la testele de siguranță Euro NCAP. Disponibil pentru prima dată la un automobil Skoda este Adaptive Cruise Assistant, care menține în mod automat o distanță prestabilită față de maşina din față. Acest sistem de asistență utilizează un radar montat în bara de protecție din față. Noul Intelligent Light Assistant va comuta în mod automat la luminile de drum şi înapoi la cele de întâlnire. Sistemul Automatic Parking Assistant face ca modelul Octavia să intre şi să iasă mai uşor din parcare. Prin apăsarea unui buton automobilul va selecta un loc de parcare corespunzător, va parca între alte automobile poziționate paralel sau perpendicular față de bordură şi poate chiar direcționa maşina dintr-un rând de maşini parcate perpendicular. Octavia aşteaptă să trecem în marşarier şi să accelerăm, moment în care volanul se va roti singur până am parcat. În cazul parcării paralele, acesta are nevoie de un spațiu cu numai 60 cm mai lung decât maşina. Sistemul opțional de Parking Assistant îl regăsim doar la nivelul de echipare Ambition şi Elegance (preț 888 euro). De asemenea, disponibilă în premieră într-un automobil Skoda va fi, în viitor, şi funcția de recunoaştere a semnelor de circulație.

Skoda Octavia III, vast and furios

Mai uşoară cu 102 kilograme, Octavia III este, în acelaşi timp, cu nouă centimetri mai lungă şi cu 4,5 centimetri mai lată. Exteriorul pune accent pe eleganţă în care sunt integrate şi LED-urile pentru luminile de zi. Noua generaţie Octavia este mai matură din punct de vedere estetic, cu o caroserie cu linii mult mai elegante şi mai precise decât ceea ce prezenta vechiul model. Spațiul interior este mai mare decât la generația precedentă, ceea ce transformă noua Skoda Octavia într-o mașină potrivită atât pentru familie, cât și pentru companii. Nicio altă maşină din segmentul compact nu oferă o lungime mai mare a interiorului (1.782 mm) sau mai mult spațiu pentru genunchi (73 mm), respectiv mai mult spațiu pentru cap pe locurile din spate (980 mm). De asemenea, la 590 de litri, volumul portbagajului este cel mai bun din clasă, iar după ce scaunele din spate au fost rabatate (fără roata de rezervă) portbagajul ajunge la 1.580 de litri. Valoarea este demnă de SUV, nu de un model din segmentul compact.

Economică, sportivă, confortabilă

Dintre modelele care ne-au fost puse la dispoziție, am ales un model diesel, respectiv 1.6 TDI de 105 CP şi cutie manuală în cinci trepte. Este motorul pe care îl regăsim pe majoritatea modelelor de segmente inferioare ale grupului VW. Echilibrată, confortabilă şi silențioasă, maşina s-a comportat foarte bine la drum, inclusiv la curbe, sistemul de frânare fiind foarte bun. În oraş, mașina a făcut față foarte bine inclusiv la gropi. Materialele textile sunt de bună calitate şi în culori variate. Este o maşină uşor de condus, foarte manevrabilă, iar suspensiile sunt adaptate pentru drumurile din România şi conferă stabilitate la virajele strânse luate în viteză. În ciuda faptului că dimensiunile noii Skoda Octavia sunt destul de mari, capacitatea motorului s-a dovedit a fi suficientă. Un minus pe care i-l putem imputa lui Octavia 1.6 TDI este cutia manuală. Acest model dispune de sistem start and stop pentru a reduce consumul de combustibil. Potrivit datelor oferite de producător, Skoda Octavia III consumă în regim mixt 3.8 litri/100 km, urban 4.6 litri/100 km, iar extra-urban, 3.3 litri/100 km. Pe drumurile din județul Cluj, Skoda Octavia 1.6 TDI a afişat o medie care a variat în jur de 6.5 litri la 100 de kilometri. Maşina era aproape nouă, având puțin peste 1000 de km la bord, varianta pe care am testat-o ajungând de la 0 la 100 km/h în aproximativ 10.8 secunde. Cutia de viteză ar impresiona chiar şi pe şoferii sportivi, schimbarea treptelor fiind foarte rapidă. Probabil cei mai multi clienți vor alege această versiune, ideală pentru o maşină folosită preponderent în oraş.

Noua Skoda Octavia este mult mai pretențioasă, dar promite să ofere multe pentru banii pe care-i cere. Cu prețuri cuprinse între 14.200 şi 23.000 de euro, Octavia a pornit în căutare de clienți în România. Timpul va spune dacă va înregistra succesul modelelor anterioare, predecesorul sau fiind cel mai bine vândut model de import pentru 2 ani consecutiv, în 2011 şi 2012.

Modelul este disponibil pentru drive test la Compexit, Calea Turzii nr. 223.