Economie

Şomajul, la MAXIMUL ultimilor doi ani la Cluj!

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/24/desc 03-25.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Nici plecarea Nokia, nici reintrarea în recesiune în 2012 nu „au reuşit” să treacă şomajul de 4% la nivel local. Ce s-a întâmplat acum?</strong></p>

Rata şomajului a depăşit la nivel local, la sfârşitul lui februarie, pragul de 4%, consemnând totodată un nou maxim al ultimilor doi ani. Astfel, potrivit statisticilor publicate de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), la sfârşitul ultimei luni de iarnă din acest an procentul persoanelor în căutarea unui job din total forţă de muncă activă la nivelul judeţului Cluj era de 4,07%, un nivel mai mare al gradului de neocupare fiind înregistrat doar în februarie 2011, când se înregistra o rată de 4,45%.

Potrivit directorului AJOFM Cluj, Daniel Don, de vină pentru acest „record” sunt disponibilizările Mechel şi sezonul „greu” prin care au trecut agenţii economici. „Creşterea e cauzată de intrarea în evidenţe a celei de-a doua tranşe de oameni disponibilizaţi de la Mechel, dar şi de perioada iernii, care a generat un număr important de disponibilizări, chiar dacă nu au fost colective”, explică Don. 
Reprezentantul AJOFM îşi pune speranţele în „Combinatul social”, proiect de peste 6 mil. Euro, finanţat prin fonduri europene, care prevede constituirea unei întreprinderi în care vor activa 250 de persoane disponibilizate de la Mechel, respectiv instruirea şi sprijinirea altor circa 400 de oameni concediaţi anul trecut de companie.
„Sperăm ca şomajul să scadă din nou sub 4 % în perioada următoare, deoarece în următoarele zile vor începe acţiuni mult mai ample în ceea ce priveşte combinatul social de la Câmpia Turzii, acţiuni care vor implica şi angajări efective de personal. De asemenea, în luna aprilie vom organiza o nouă bursă a locurilor de muncă la Cluj”, completează Daniel Don.


1800 de disponibilizări, doar din acţiuni colective

Listei cu disponibilizări de la Mechel i s-au adăugat, tot la acest început de an şi tot în urma unor disponibilizări colective 450 de locuri de muncă de la Hidroconstrucţia, 200 de la Sticla Turda şi 75 de la Brantner-Vereş. Enumerarea ar putea fi „întregită” de peste 100 de concedieri de la Someş Dej. Firma e în insolvenţă, iar angajaţii urmează a fi disponibilizaţi, potrivit reprezentanţilor societăţii.


Nokia a făcut un artificiu să ţină statisticile sub control

Din februarie 2011 până în aceeaşi lună a acestui an şomajul s-a menţinut sub 4%, cu toate că plecarea Nokia de la Jucu a generat din noiembrie 2011, până la începutul lui 2012 peste 2.000 de disponibilizări. Impresia de stabilitate pe pieţei forţei de muncă, prin ţinerea statisticilor în frâu, ar fi fost realizată cu ajutorul unui artificiu de-al finlandezilor.
„Atunci, a fost o situaţie deosebită deoarece o parte dintre persoanele care au lucrat la companiile partenere Nokia, aproximativ 1200 de oameni, nu au fost incluşi în evidenţele AJOFM Cluj pentru că aveau contracte pe periaodă determinată şi nu puteau beneficia de indemnizaţia de şomaj şi pentru că Nokia a plătit atunci nişte salarii compensatorii în numele partenerilor tocmai pentru ca disponibilizările să nu se reflecte în rata şomajului”, a explicat Daniel Don.

Ultimele Stiri
abonare newsletter