Economie

80% dintre absolvenţi îşi vor căuta în van loc de muncă la Cluj până în 2015

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/18/desc 02-19.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Statutul de şomer cu diplomă „e revendicat” de un număr din ce în ce mai mare de absolvenţi clujeni în contextul în care tot mai multe companii îşi reorganizează activitatea cu scopul de a-şi eficientiza costurile, renunţând la o parte din personal sau „îngheţând” oferta de locuri de muncă. </strong></p>

Potrivit unor calcule Monitorul de Cluj, bazate pe datele furnizate de câteva instituţii, în următorii trei ani, la nivelul judeţului Cluj peste 20.000 de absolvenţi urmează „să se lupte” pentru angajare pe unul dintre cele doar 4.000 de locuri de muncă noi, disponibile.


Socoteala a fost simplă: Comisia Naţională de Prognoză a estimat un plus de salariaţi la nivelul jedeţului, din prezent până în 2015, de doar 4.000 de persoane, ceea ce înseamnă doar 4.000 de locuri de muncă nou create. Potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al Universităţii Babeş-Bolyai, Laura Irimieş, în acest moment la UBB sunt înregistraţi peste 27.000 de studenţi la nivel licenţă, în anii I, II şi III, ceea ce înseamnă cel puţin 10.000 de absolvenţi de facultate în următorii trei ani, dacă admitem că o parte dintre ei nu reuşesc să-şi finalizeze studiile „la termen”, din cifra rămasă scăzând şi 50% aferente absolvenţilor care nu doresc să rămână în judeţ şi după finalizarea studiilor. La acestă cifră trebuie însă adăugaţi şi absolvenţii celorlalte universităţi clujene şi cei aproape 8.000 de absolvenţi de studii preuniversitare care nu se înscriu la facultate încercând să intre pe piaţa forţei de muncă.

Chiar dacă estimarea Comisiei ar fi eronată, cererea nu ar fi acoperită

Potrivit directorului Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, oferta de locuri de muncă de la nivelul judeţului ar depăşi prognoza CNP. „Oferta de locuri de muncă vacante înregistrată la AJOFM Cluj este de aproximativ 10.000 de locuri pe an. Dintre acestea dacă se consideră că doar 5.000 de locuri de muncă sunt noi, negenerate de migraţia forţei de muncă, tot se depăşeşte într-un singur an prognoza. Astfel, până la sfârşitul lui 2015 ar urma să fie generate cel puţin 15.000 de locuri de muncă noi”.


Don admite însă că cererea este mult superioară ofertei. „Nici aceasta cifră nu ar acoperi însă cererea. Din această cauză există migraţie a forţei de muncă înspre Bucureşti sau alte judeţe. În fiecare an se înregistrează peste 6.000 de absolvenţi de învăţământ preuniversitar, dintre care aproximativ 2.000 aleg să se angajeze necontinuându-şi studiile. Sunt totodată peste 20.000 de absolvenţi de învăţământ superior, dintre care o bună parte încearcă să-şi găsească un loc de muncă în judeţ”, continuă directorul AJOFM Cluj.

Agenţiile de recrutare confirmă dezechilibrul

„Cu siguranţă cererea de pe piaţa forţei de muncă va fi mult mai mare decât oferta, semnale sunt încă de acum. Spre exemplu, pentru un anunţ postat de agenţia noastră aplică în medie 100 de persoane. Noi avem în medie 3,4 anunţuri pe lună deoarece agenţia este destul de mică şi nu se ocupă doar de recrutare ci oferă şi alte servicii, ceea  ce înseamnă că într-un singur an, dacă însumăm numărul aplicaţiilor s-ar depăşi disponibilul de locuri noi de muncă estimat de Comisia Naţională de Prognoză”, este de părere Paladia Petrar, specialist resurse umane în cadrul companiei de resurse umane Integra HR.


Dintre numărul de aplicanţi, mai bine de jumătate sunt absolvenţi care nu au mai avut un loc de muncă. „Depinde de anunţ, dar în medie 60% dintre cei care aplică pentru un loc de muncă sunt absolvenţi de studii superioare, fără experienţă”, declară un specialist al companiei de HR, Hink.

abonare newsletter