Economie

Surpriză a statisticii: Sărbătorile de iarnă aduc câştiguri pe bursă în trei luni cât într-un an

<p><span style="font-size: small;"><strong>Investitorii sunt cuprinşi în lunile de iarnă de aceeaşi frenezie la cumpărare ca şi clienţii supermarketurilor. Statisticile de la bursa de la Bucureşti arată că decembrie, ianuarie şi februarie sunt lunile care au adus din 1997 şi până în prezent printre cele mai mari câştiguri lunare, în medie de 2,3%, 6,9% şi 2,2%.</strong>

Randamentele care s-au obţinut în medie în aceste trei luni de iarnă pe bursă sunt atât de ridicate încât dacă un investitor le ignora în ultimii 15 ani şi investea în restul celor nouă luni din martie până în noiembrie mai mult pierdea bani pe bursă, arată analiza ZF. În ultimii trei ani, câştigul mediu din ianuarie s-a cifrat la 9,5%, iar cel din perioada decembrie - februarie a fost de 16,5%.


Brokerii spun că o explicaţie pentru creşterile mai importante din lunile de iarnă este şi faptul că investitorii îşi fac calcule cu privire la dividendele ce urmează să fie distribuite de companii şi cumpără cu câteva luni înainte de datele de înregistrare ale acestora (perioada aprilie - mai), pentru a putea profita de randamentele importante ale dividendelor.

Spre exemplu anul acesta SIF-urile au acordat dividende la care randamentul s-a situat între 11% şi 36%, iar anul viitor SIF-urile sunt aşteptate să acorde dividende cu un randament cuprins între 7% şi 31% luând în calcul profiturile acestora după primele 10 luni.


Ultimele Stiri
abonare newsletter