Economie

Ministrul francez al Economiei pledează pentru crearea unui buget al zonei euro

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/23/mocovici-mod.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministrul francez al Economiei Pierre Moscovici a pledat joi seara pentru crearea unui buget al zonei euro, complementar bugetului european, în timp ce la Bruxelles urma să înceapă un summit european dedicat bugetului Uniunii Europene.</strong>

"Am (...) convingerea că este necesar să creăm un buget comun al zonei euro", a declarat Moscovici în faţa unor studenţi, la Şcoala Superioară de de Comerţ din Paris (ESCP), unde a venit să explice politica economică a Franţei.

"Eu cred că trebuie să construim alt buget, complementar, un buget al zonei euro, care să joace un rol mai important în faţa şocurilor economice, care să poată să joace un rol contraciclic", a declarat el, potrivit Mediafax.


Acest buget "ar urma să se sprijine pe resurse proprii" şi " ar putea să emită eurobonduri pentru finanţarea unor cheltuieli de bază, prioritare pentru zona euro", a apreciat ministrul.

"Nu acum. Acest lucru va necesita timp, dar este o perspectivă pe care ar trebui să o analizăm", a subliniat el.


Moscovici a evocat totodată posibilitatea unei "integrări bugetare" a Uniunii Europene (UE).

"Franţa, în prezent, este susţinătoarea unei integrări mai puternice: o integrare bancară, o integrare financiară, de ce nu, o integrară bugetară, o integrare socială şi în final o Uniune politică", a continuat ministrul francez al Economiei.


Franţa şi Germania continuau să caute joi seara o poziţie comună cu privire la negocierile referitoare la bugetul european pentru perioada 2014-2020, a declarat pentru AFP un negociator.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter