Economie

Erste: România nu va avea creştere economică în acest an. Vezi care este motivul

<p><strong>Economia României cel mai probabil va stagna în acest an, avertizează analiştii grupului austriac Erste, care au revizuit, joi, în scădere estimarea privind PIB pe 2012 de la 0,7%, cât anticipau anterior.</strong></p>

Motivul este intrarea din nou a zonei euro în recesiune: "Întrucât economia zonei euro a alunecat în recesiune anul acesta, economia României cel mai probabil va stagna în 2012. Am revizuit perspectiva de creştere economică pentru acest an la 0%, de la 0,7% cât anticipam anterior, deoarece au început să se materializeze riscurile", se arată într-o notă a analiştilor Erste, potrivit Mediafax.

 


Produsul Intern Brut a coborât în trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similară din 2011 şi cu 0,5% faţă de trimestrul precedent, astfel că la nouă luni creşterea economică s-a limitat la 0,2%, a anunţat joi INS.

Agricultura a avut, probabil, cel mai puternic impact negativ asupra evoluţiei PIB în trimestrul al treilea, iar deteriorarea recentă a producţiei industriale şi a activităţii în construcţii au înrăutăţit şi mai mult perspectivele, potrivit analiştilor Erste.


Situaţia din zona euro va afecta economia României şi anul următor, anticipează Erste.

Banca austriacă a revizuit prognoza de creştere a PIB al Românieiîn 2013 de la 1,9% la 1,1%, din cauza aşteptărilor mai pesimiste privind zona euro.


"Comisia Europeană a redus estimarea de creştere economică a zonei euro aproape la zero pentru 2013. Decizia ne-a determinat să coborâm estimarea privind avansul economic (al Romeniei, n.r.) de la 1,9% la 1,1%", se arată în nota Erste.

Cea mai recentă prognoză publicată de FMI indica o creştere economică de 0,9%, comparativ cu o estimare de peste 2% la începutul anului. De asemenea, previziunile recente ale Comisiei Europene şi BERD arată o performanţă a economiei româneşti de cel mult 0,8%.


Citeste si: Zona euro a intrat oficial în recesiune

Ultimele Stiri
abonare newsletter