Economie

Investitorii trec printr-o nouă perioadă de acutizare a temerilor privind evoluţia mediul economic

<p><strong>Optimismul investitorilor din Europa Centrală a scăzut din nou, conform celui mai recent studiu Deloitte Private Equity Confidence Index, proiect care a fost lansat pentru prima dată în martie 2003.</strong></p>

 

Scăderea de aproape 30 de puncte înregistrată la acest ultim raport, de la 101 la 71, este semnificativă, însă nu atât de abruptă precum cele înregistrate în octombrie 2007, octombrie 2008 și octombrie 2011. Potrivit lui Garret Byrne, Partener și Lider Private Equity în cadrul Deloitte Europa Centrală, „nivelul de încredere al investitorilor a urcat şi a coborât în ultimii doi ani, astfel că am ajuns acum la al patrulea raport semestrial consecutiv în care traiectoria pozitivă sau negativă reflectată de raportul anterior este răsturnată. După aparenta redresare raportată în luna aprilie, scăderea de acum este un răspuns relativ anticipat de provocările actuale precum perspectivele de creștere economică ale partenerilor de afaceri, incertitudinea generală din zona euro, îndoiala privind redresarea Cehiei şi Ungariei, precum și perspectivele de creștere încetinită din Slovacia, România şi chiar Polonia”.


Niciun respondent nu se aşteaptă la îmbunătăţirea mediului economic

Temerile privind climatul economic sunt subliniate de faptul că 59% dintre respondenţi – persoane cu activitate în industria de private equity din cele mai mari economii central-europene – anticipează continuarea declinului; niciun respondent nu se aşteaptă la îmbunătăţirea mediului economic. Garret Byrne subliniază, însă, că există și semnale pozitive în ceea ce privește nivelul de încredere exprimat de către investitori. „De exemplu, 17% dintre participanți spun că acumulează în continuare fonduri, urmărind să lanseze campanii susținute de achiziții atunci când va fi momentul potrivit. 35% dintre respondenți spun că vor cumpăra mai mult decât vor vinde în următoarele șase luni, în timp ce 21% se aşteaptă la eficientizarea investiţiilor până la primăvară. În ultimele săptămâni, am asistat la succesul Advent International în preluarea retailerului polonez EKO, după un război al ofertelor; de asemenea, Mid Europa a anunțat achizițiile Walmark și Alpha Medical, în timp ce Abris a încheiat acorduri în industria serviciilor financiare din Polonia și România”. „Vânzări de companii au loc mereu, chiar și în asemenea perioade de incertitudine economică. Proprietarii de firme trebuie să-și recalibreze așteptările și să se concentreze mai mult pe excelența operațională, nu pe anticiparea timing-ului optim pentru încheierea unei eventuale tranzacții. În momentul în care se preconizează o vânzare sau apare o oportunitate de vânzare, acționarii și managementul trebuie să fie conștienți că alocarea de timp și resurse insuficiente în vederea pregătirii tranzacţiei riscă să dăuneze valorii finale a contractului”, spune Hein van Dam, Partener Coordonator Financial Advisory Deloitte România.  




Ultimele Stiri
abonare newsletter