Economie

Guvernul dă liber la cumpărat mașini

<p><strong>Guvernul permite instituţiilor şi autorităţilor publice să achiziţioneze autoturisme şi în afara Programului „Rabla”, eliminând astfel interdicţia aplicată în ultimii patru ani, dar impune ca maşinile cumpărate să nu aibă un motor mai mare de 1,6 litri şi să nu coste mai mult de 18.000 euro</strong>.</p>

 

Preţul de 18.000 euro calculat pentru o maşină include TVA.


Pragul pentru achiziţiile publice fără licitaţie urmează să fie dublat de la începutul anului viitor, la 30.000 de euro, potrivit ANRMAP.

Limitele privind achiziţionarea de maşini, care conduce la eliminarea interdicţiei de cumpărare, este prevăzută într-un proiect de ordonanţă de urgenţă. Potrivit unor surse oficiale, proiectul a fost aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului.


Contactat atunci de Mediafax, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea a explicat că bugetul unei instituţii nu va creşte prin astfel de achiziţii, deoarece aceasta va fi obligată să îşi ajusteze propriul buget pentru a cumpăra maşini, prin tăierea altor cheltuieli.

Cheltuielile în ansamblu nu cresc”, a spus Voinea.


El a arătat că interdicţii precum cea aplicată în ultimii patru ani la achiziţionarea de maşini în sectorul public nu pot fi menţinute la nesfârşit, ci trebuie înlocuite la un moment dat cu măsuri raţionale, care să limiteze totuşi cheltuielile.

Poate dacă interzicem la nesfârşit achiziţionarea de autoturisme nici nu se mai fabrică maşini, este un lanţ”, a arătat secretarul de stat.


Companiile care produc autoturisme în România sunt Dacia şi Ford.

Ultimele Stiri
abonare newsletter