Economie

Care e principala provocare pentru România, în viziunea FMI?

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/14/04-fmi.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />O echipă de experţi ai FMI, CE şi BM s-a aflat în România săptămâna aceasta pentru a discuta cu autorităţile române despre evoluţiile economice și nevoia de reforme structurale.</strong></p>

 

Şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI), Erik de Vrijer, a afirmat ieri, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu, că principala provocare pentru România este aceea de a trece de la austeritate şi stabilitate macroeconomică spre creştere economică şi creare de locuri de muncă.


 

Suntem aproape la finalul vizitei, după cum ştiţi, este o vizită tehnică, de început, şi adevărata evaluare va fi în următorul an, dar este o oportunitate bună pentru a schimba puncte de vedere cu privire la stadiul la care ne aflăm şi la modul în care putem continua. Principala provocare acum este să ne îndreptăm de la austeritate şi stabilitate macroeconomică spre creştere şi crearea de locuri de muncă. Este aproape o lege a fizicii că dacă nu faci nimic, nimic nu se va întâmpla”, a spus Erik de Vrijer, citat de Agerpres.


El a subliniat că pentru România este o perioadă importantă pentru a începe să se gândească la modul cum să facă din programul cu FMI unul de succes şi mai ales cum să transforme economia ţării în una de succes şi cum să se ajungă la creştere economică.

Băsescu: Reforma structurală este esenţială


În întrevederea cu delegaţia comună a organismelor internaţionale, preşedintele Băsescu a afirmat că „pentru România cel mai important lucru trebuie să fie în prezent implementarea unor măsuri care să genereze creştere economică sustenabilă.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, miercuri, membrilor delegaţiei FMI, BM şi CE, la începutul întâlnirii de la Cotroceni, că trebuie pornit de la ideea că imediat după alegerile parlamentare din 9 decembrie autorităţile de la Bucureşti trebuie să lucreze la reformele structurale.


Trebuie să pornim de la ideea că imediat după alegeri trebuie să lucrăm la reformele structurale. Gândim pozitiv, situaţia macroeconomică este stabilă şi intenţionez să discut cu dumneavoastră ceva legat de pieţele financiare, dar după ce iese presa”, le-a spus Băsescu reprezentanţilor FMI, BM şi CE.

De asemenea, preşedintele a afirmat că ştie că reprezentanţii FMI, ai Comisiei Europene(CE) şi ai Băncii Mondiale (BM) nu sunt foarte mulţumiţi în acest moment privind situaţia programului din România şi a adăugat că şi el este în „aceeaşi situaţie”, având în vedere că nu este în campanie electorală şi poate privi cu mai multă exactitate asupra programului cu organismele internaţionale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter