Economie

SPIONAJ industrial la IPROMIN - MAE: Ambasada Rusiei îl poate contacta oricând pe cetăţeanul depistat cu hărţi clasificate

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/31/spionaj.gif" border="0" width="451" height="258" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Potrivit MAE, cetăţeanul rus depistat pe Aeroportul Henri Coandă cu hărţi care conţineau informaţii clasificate este în libertate şi poate contacta sau poate fi contatctat oricând de Ambasada Rusiei, căreia i s-au transmis, la sfârşitul lunii octombrie, inclusiv datele de identificare a persoanei, informează Mediafax.

Ministerul Afacerilor Externe confirmă, luni dimineaţă, , că a primit de la Ambasada Federaţiei Ruse o Notă Verbală prin care se solicitau informaţii suplimentare referitoare la situaţia cetăţeanului rus O.M., care a fost depistat pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, în timp ce încerca să părăsească teritoriul României având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului român, conţinând informaţii şi date clasificate.


De asemenea, Ambasada a solicitat sprijinul Ministerului Afacerilor Externe pentru organizarea unei întâlniri a oficialilor din secţia consulară a Ambasadei cu cetăţeanul rus O.M.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că a transmis deja către partea rusă, la 30 octombrie 2012, pe baza elementelor primite de la autorităţile române competente (DIICOT), clarificările necesare despre situaţia cetăţeanului Federaţiei Ruse împotriva căruia s-a dispus măsura interdicţiei de a părăsi localitatea, precizând că nicio altă măsură preventivă, cum ar fi reţinerea sau arestarea, nu a fost luată.


Ministerul Afacerilor Externe menţionează că Ambasadei Federaţiei Ruse i s-au transmis, cu acea ocazie, inclusiv datele de identificare ale persoanei în cauză.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că va comunica Ambasadei ruse elementele suplimentare solicitate după ce acestea vor fi puse la dispoziţia MAE de către autorităţile române competente.


De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe subliniază că cetăţeanul rus în cauză se află în libertate, nefiind reţinut, arestat sau deţinut, faţă de acesta fiind dispusă măsura interzicerii de a părăsi localitatea (municipiul Bucureşti) timp de 30 de zile.

Prin urmare, în măsura în care cetăţeanul rus O.M. o doreşte, acesta poate contacta sau poate fi contactat de Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, în orice moment, accesul cetăţeanului rus la oficialii consulari ai statului său nefiind, în niciun fel, îngrădit.


Ambasadorul Federaţiei Ruse, Oleg Malghinov, a declarat, în emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, că reprezentanţii ambasadei nu s-au întâlnit cu cetăţeanul rus acuzat de DIICOT de spionaj economic, iar în prezent nu deţine informaţii despre cine este, unde lucrează şi ce făcea în România.

"Vă voi spune sincer: în calitate de ambasador nu deţin foarte multe informaţii oficiale. Am început şi noi să extragem informaţii despre acest caz din ziare şi de pe site-urile diverselor organizaţii din România", a afirmat ambasadorul Malghinov, într-un interviu difuzat duminică, la ora 10.00, în emisiunea "După 20 de ani” de la Pro TV.


El a precizat că, potrivit demersurilor efectuate de la Ambasadă pe lângă MAE român, o întâlnire a reprezentanţilor consulari ruşi cu acesta urmează să fie organizată. Întrebat dacă până în prezent nu s-a întâlnit cu el, ambasadorul a precizat că nu ştie cine este.

"Nici nu ştim cine este. Nu ştim de unde este, unde lucrează, ce făcea în România. Aşteptăm un răspuns din partea MAE, cred că ne vor răspunde şi ne vor ajuta să ne întâlnim cu el (...) Vom aştepta întâlnirea, sperăm că aceasta va avea loc în scurt timp şi atunci vom putea discuta mai detaliat despre ce se întâmplă cu adevărat", a spus ambasadorul.

abonare newsletter