Economie

BNR a urcat prognozele de inflaţie la 5,1%

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/07/04-inflatie sursa bnr.jpg" border="0" align="left" />Chiar dacă se vor îndeplini estimările BNR pentru acest an, inflaţia va fi tot sub nivelul ultimilor ani de la criză încoace.</strong>



Banca Naţională a României a revizuit în urcare cu 1,9 puncte prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,2 la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului ţintit, concomitent cu o creştere a prognozei pentru 2013 de la 3% la 3,5%, a anunţat ieri guvernatorul Mugur Isărescu, citat de Medifax.

Situaţia nu e chiar atât de neagră dacă ne raportăm la anii precedenţi, astfel, dacă prognoza se va adeveri, inflaţia de anul acesta va fi cu 0,28% sub nivelul de anul trecut şi cu 0,67% mai mare decât minimul de după Revoluţie, de 4,84%, atins în 2007.

De ce să ne bucurăm de rata actuală a inflaţiei?

Vă mai aduceţi aminte anii când se potrivea zicala „azi cumperi un bou, mâine un ou”? Inflaţia a fost controlată doar un an după căderea regimului comunist, astfel că de la o rată de 5,1% în 1990 s-a ajuns la 170,2% în 1991. Creşterea a continuat şi în anul următor la 210,4%. Gradul cel mai mare de depreciere a banilor a fost consemnat în 1993 când inflaţia a ajuns la 256,1%. Practic, dacă la începutul anului 1993 se putea cumpăra de o anumită sumă o pâine, la sfârşitul anului, de aceeaşi sumă, se putea cumpăra un sfert. În anii următori inflaţia a început să scadă de la ordinul sutelor, la zeci, ca în 2005 să ajungă la 9%.

Agricultura şi disputele politice ne-au devalorizat banii

Seceta şi criza politică au crea o combinaţie de-a dreptul fatală pentru puterea de cumpărare a românilor, ducând la creşteri semnificative de preţ şi implicit la inflaţie, în condiţiile în care veniturile s-au menţinut relativ constante.
Leul şi-a pierdut serios din putere atât din cauza creşterii cursului valutar, care a determinat scumpirea bunurilor care aveau preţurile în euro, cât şi din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, care au dus, în unele zone la distrugerea culturilor şi la majorarea preţurilor produselor agricole.

Isărescu: Creşterea inflaţiei este temporară

În prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei, guvernatorul BNR a explicat de mai multe ori că puseul inflaţionist din ultimele luni este temporar, întrucât se menţine un important deficit de cerere, ceea ce va influenţa şi creşterea economică de anul viitor, care se va situa sub PIB-ul potenţial, relatează Mediafax.
„Factorul care temperează inflaţia şi ne determină să spunem că acest puseu este temporar este deviaţia PIB, adică deficitul de cerere. Atât timp cât deficitul de cerere tinde să se accentueze înseamnă că mixul de politici, inclusiv politica monetară este tare (...) Trebuie să avem mare grijă când ne gândim să întărim politica monetară pentru că suntem într-un deficit de cerere, chiar consistent”, a spus guvernatorul BNR.

abonare newsletter