Economie

Isărescu: Inflaţia va reintra în limite normale abia în S2 2013

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/07_ziua/mugur-isarescu.jpg" border="0" style="margin-top: 2px; margin-bottom: 2px; margin-left: 5px; margin-right: 5px; float: right;" /><strong>Rata inflaţiei se va plasa în afara intervalului de variaţie ţintit până în a doua jumătate a anului viitor, a declarat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de Mediafax.</strong></p> <p><strong> </strong></p>

Consiliul de Administraţie al BNR a analizat şi aprobat vineri raportul trimestrial asupra inflaţiei. Raportul consemnează revizuirea traiectoriei proiectate a ratei anuale a inflaţiei ca rezultat al impactului nefavorabil tranzitoriu al socurilor severe de natura ofertei.

Astfel, proiecţia actualizată evidenţiază perspectiva plasării ratei anuale a inflaţiei în afara intervalului de variaţie din jurul punctului central al ţintei (3% pentru 2012 si 2,5% începând din 2013; cu variaţie de plus/minus un punct procentual - n.r.) până în a doua parte a anului 2013, precum şi repozitţionarea şi consolidarea ulterioară a acesteia în interiorul intervalului.

Principalele riscuri asociate noii prognoze sunt legate de o potenţială accentuare a volatilitătii fluxurilor de capital în contextul unei eventuale deteriorări a evoluţiilor mediului extern cu consecinţe nefavorabile asupra economiilor emergente. Conjunctura electorală internă din perioada imediat următoare se poate suprapune de asemenea acestor riscuri pe termen mediu.

Inflaţia s-a accelerat în luna septembrie, rata anual a acesteia crescând la nivelul de 5,33% de la 3,88% în luna august, în principal ca urmare a efectelor nefavorabile de natura tranzitorie exercitate de evoluţia preţurilor interne şi internaţionale ale produselor alimentare, care au amplificat efectele statistice de bază adverse şi transmiterea deprecierii anterioare a monedei naţionale faţă de principalele valute, semnalate anterior iîn rapoartele BNR.

Cu toate acestea, creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni a rămas în apropierea mediei la nivelul Uniunii Europene, fiind de 3% în luna septembrie 2012.

Ultimele Stiri
abonare newsletter