Economie

Credit Agricole a ales Alpha Bank pentru negocieri exclusive de vânzare a diviziei Emporiki

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/emporiki grecia.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Grupul francez Credit Agricole a ales Alpha Bank pentru negocieri exclusive privind vânzarea subsidiarei elene Emporiki Bank, iar tranzacţia, care are preţul simbolic de 1 euro, urmează să se încheie la sfârşitul lunii decembrie, scrie Mediafax.

"Credit Agricole şi Alpha Bank intenţionează să finalizeze tranzacţia la 31 decembrie 2012", se arată într-un comunicat al grupului francez.


În cursa pentru preluarea diviziei elene a băncii franceze s-au aflat şi alte două bănci din Grecia, National Bank of Greece şi EFG Eurobank. Credit Agricole, Alpha Bank, National Bank of Greece şi EFG Eurobank sunt toate prezente în România.

Credit Agricole, a treia mare bancă din Franţa, vrea să se retragă de pe piaţa elenă, după ce instituţiile de credit au fost lovite puternic de criza datoriilor suverane şi avansul masiv al creditelor neperformante, determinat de declinul economic al ultimilor ani. Grupul francez a fost nevoit să recapitalizeze Emporiki cu mai multe miliarde de euro şi vrea să-şi reducă expunerea faţă de Grecia.


Directorul general al Credit Agricole, Jean-Paul Chifflet, a declarat, joi, că discuţiile cu cei trei ofertanţi sunt avansate, iar preţul de vânzare ar putea fi simbolic, de un euro, în funcţie de capitalul pe care grupul trenbuie să-l injecteze la Emporiki.

Credit Agricole a injectat deja 2,3 miliarde de euro la Emporiki, sumă care va creşte la 2,85 miliarde de euro. Grupul va subscrie, de asemenea, o emisiune de obligaţiuni convertibile de 150 milioane de euro care urmează să fie emise de Alpha Bank. Obligaţiunile vor putea fi răscumpărate cu acţiuni Alpha Bank, în funcţie de anumite condiţii şi la iniţiativa Credit Agricole, se arată în comunicatul instituţiei de credit.


Cotidianul Wall Street Journal a scris, la începutul săptămânii trecute, citând surse, că banca franceză trebuie să suplimenteze capitalul Emporiki cu încă 600-700 milioane de euro înainte de a o putea vinde.

În iulie, instituţia de credit franceză a recapitalizat Emporiki cu 2,3 miliarde de euro, însă banca centrală a Greciei a considerat că nu este suficient, au afirmat sursele publicaţiei. Înainte de a aproba vânzarea, banca centrală a Greciei a cerut Credit Agricole să furnizeze subsidiarei capital suplimentar de 600-700 milioane de euro pentru acoperirea pierderilor estimate pe portofoliul Emporiki în următorii trei ani.


În plus, Credit Agricole menţine deschisă şi actuala linie de credit pentru Emporiki, astfel încât banca să aibă lichiditate adecvată şi să nu reprezinte o povară pentru cumpărător.

Finanţarea curentă a Emporiki de către grupul francez va fi redusă cu 700 de milioane de euro. Finanţarea reziduală a Emporiki de la Credit Agricole, calculată la data tranzacţiei, va fi garantată prin active de calitate şi va fi achitată în trei tranşe, ultima la sfârşitul anului 2014, potrivit comunicatului.


Grupul francez a decis în iunie că transfere toate subsidiarele Emporiki Bank din Balcani, inclusiv cea din România, către Credit Agricole. Banca Naţională a României şi-a dat acordul pentru cumpărarea pachetului de acţiuni ale subsidiarei Emporiki Bank din România de către Credit Agricole, iar numele instituţiei de credit a fost schimbat în august în Credit Agricole Bank România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter