Economie

Spania apelează pentru prima dată la fondul de rezervă pentru plata pensiilor

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/28/fond rezerva spania.png" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Guvernul spaniol va utiliza pentru prima dată fondul de rezervă al sistemului de pensii pentru a asigura plăţile şi a finanţa creşterea cu 1% a pensiilor din sistemul public, prevăzută în bugetul pentru anul viitor, scrie Mediafax.

Executivul va scoate 3 miliarde euro din fondul de rezervă, care a acumulat 67 miliarde euro, a declarat vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria, transmite Bloomberg.


Cabinetul condus de Mariano Rajoy a majorat pensiile cu 1% în bugetul pe 2013, prezentat joi, şi a indicat că pensionarii vor fi compensaţi suplimentar dacă inflaţia va depăşi prognoza.

"Fondul de rezervă există pentru a fi utilizat. Din punct de vedere politic, este foarte important să menţinem puterea de cumpărare a pensionarilor", a spus ministrul Finanţelor Cristobal Montoro.


Rezerva fondului de pensii investeşte în principal în obligaţiuni guvernamentale spaniole şi deţine în prezent aproximativ 10% din datoriile guvernului central. Rezerva a fost creată în anul 2000 pentru a asigura sistemul de pensii pe fondul îmbătrânirii populaţiei.

Decizia guvernului spaniol marchează prima utilizare a fondului de la înfiinţare, după ce şomajul a ajuns la 25%, iar recesiunea afectează grav veniturile sistemului de transferuri sociale.


"Decizia creşte presiunea asupra guvernului spaniol, care ar putea fi nevoit să ceară ajutor extern din moment ce utilizarea fondului echivalează cu o reducere a resurselor unui creditor al statului", comentează un analist spaniol, citat de Bloomberg.

Randamentul obligaţiunilor de stat spaniole cu maturitatea la 10 ani a scăzut joi la 5,95%, de la 6,06%. Costurile de finanţare ale Spaniei au scăzut cu 0,46 puncte procentuale după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a anunţat un plan de reducere a dobânzilor pentru statele aflate în dificultate prin achiziţii masive de obligaţiuni de pe pieţe, cu condiţia ca guvernele ţărilor respective să solicite ajutor internaţional şi să accepte condiţii fiscale stricte.


Inflaţia din Spania a fost de 2,7% în august, iar din septembrie a intrat în vigoare o majorare a TVA de la 18% la 21%.

Din cauza şomajului ridicat, guvernul spaniol estimează că 1,7 milioane de familii nu au niciun membru care lucrează, astfel că pensia reprezintă singura sursă de venit pentru o parte a populaţiei.


"Garantăm veniturile a aproape 10 milioane de oameni care trăiesc din acele pensii", a spus Cristobal Montoro, ministrul Finanţelor.

Sistemul public din Spania are de plătit anul viitor pensii de 122 miliarde euro, iar 60% din bugetul de stat reprezintă cheltuieli sociale. Bugetul propus joi ţinteşte un deficit bugetar de 4,5% anul viitor, faţă de 6,3% în acest an, îngheţând salariile din sectorul public şi majorând taxele, inclusiv prin introducerea unui impozit pe câştigurile la loterie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter