Economie

Bilanţ la 3 ani de „Prima Casă” pentru clujeni – credite care însumează 151 de mil. de euro!

<p><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/27/06-case--blocuri apartamente rp.jpg" border="0" align="left" />De la prima ediţie până acum peste 4000 de locuinţe au fost cumpărate la nivelul judeţului prin acest program.</strong></p>

Avansul de 5% şi dobânzile limitate aduse de „Prima Casă” nu au trecut neobservate nici la nivel local, astfel că în trei ani clujenii au cumulat doar prin acest program credite de peste 151 de milioane de euro prin care au achiziţionat aproximativ 4.000 de locuinţe.

Deşi nu şi-a dus la îndeplinire scopul stabilit iniţial, cel de a relansa piaţa imobiliară, „Prima Casă” a reprezentat o adevărată mană cerească pentru cei care se aflau la limita obţinerii unui credit.
„În alte condiţii îmi era foarte greu să cumpăr o locuinţă. Am apelat la un consultant financiar care mi-a prezentat alternativele la «Prima Casa» oferite de mai bănci, însă, fie nu ne încadram ca venituri, fie ca garanţie”, mărturiseşte clujeanul Darius C.

„Prima Casă 4”, cea mai de succes dintre ediţii la Cluj

Potrivit datelor furnizate la cererea Monitorul de Cluj de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), în ultima ediţie a programului „Prima Casă” locuitorilor judeţului li s-au acordat peste 1600 de garanţii care au susţinut finanţări de aproximativ 58.000.000 euro, faţă de prima etapă a programului care însumat peste 1300 de solicitări de garantare, sau de etapele a 2-a şi a 3-a când s-au acordat peste 900, respectiv 280 de garanţii. Finanţările acordate în cadrul primelor 3 etape ale programului însumează aproximativ 93.000.000 euro.

Contrar zvonurilor, „balta are încă peşte”

Băncile mai au la dispoziţie garanţii de  300 milioane euro pentru programul „Prima Casă 4 şi mai pot acorda credite de peste 600 milioane euro până la sfârşitul anului 2012, a declarat săptămâna trecută, la Sinaia, George Pană, director în cadrul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, citat de Agerpres.
Băncile care nu au consumat garanţiile acordate prin programul „Prima Casă 4” au la dispoziţie 120 milioane euro, iar băncile care au terminat alocările beneficiază de o suplimentare de 200 milioane euro.
În urma informaţiilor apărute în presă conform cărora banii pentru „Prima Casă 4” sunt pe terminate, numărul dosarelor depuse zilnic a ajuns la 300, dar în ultima perioadă a revenit la un ritm normal de 80-100 solicitări/zi, a precizat Pană.

Clujenii nu au fost singurii care au năvălit asupra programului

La nivel naţional circa 72.000 de români au luat credite pentru achiziţia de locuinţe prin programul „Prima casă” în ultimii trei ani, valoarea totală a finanţărilor acordate de bănci depăşind 2,8 mld. euro, potrivit datelor de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

 

abonare newsletter