Economie

Mechel a scos la vânzare combinatul de la Câmpia Turzii

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/24/03-mechel campia turzii linie de productie noua209_ag.jpg" border="0" align="left" />Potrivit cotidianului rus de afaceri Kommersant, grupul cere 33 milioane de dolari pentru unitate.</strong>



Grupul metalurgic rus Mechel a scos la vânzare numeroase active, inclusiv uzinele deţinute în România, şi doreşte să obţină 150 milioane de dolari pentru combinatele Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Laminorul Brăila şi Ductil Steel, potrivit Kommersant.ru, preluat de Mediafax.
Grupul este prezent în România din 2002 şi deţine Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oţelu Roşu şi Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.
Consiliul Director al Mechel a aprobat vineri vânzarea parţială sau totală a mai multor active din Rusia, România, Ucraina, Lituania, Bulgaria, Kazahstan şi Marea Britanie, care nu se mai încadrează în strategia companiei, se arată într-un comunicat al grupului. De asemenea, Mechel are nevoie de bani pentru a-şi reduce datoriile, care se cifrează la 9,4 miliarde euro, şi pentru a finanţa exploatării miniere Elga, proiect prioritar pentru companie.
Printre activele considerate incompatibile cu strategia grupului se numără şi companiile controlate prin Eastern European Steel Division SRL, se spune în comunicat. Firma a fost înfiinţată în 2008 pentru coordonarea activităţilor din România.

150 de milioane pentru avuţia din România

Potrivit cotidianului rus de afaceri Kommersant, Mechel vrea să vândă patru combinate din România pentru suma totală de 150 milioane de dolari. Grupul vrea 46 milioane dolari pentru Mechel Târgovişte, 33 milioane de dolari pentru Mechel Câmpia Turzii, 32 milioane dolari pentru Laminorul Brăila, respectiv 39 milioane dolari pentru Ductil Steel.
Surse de la Mechel România citate de portalul de ştiri din industria oţelului Platts, deţinut de grupul american McGraw-Hill, au afirmat săptămâna trecută că grupul va închide în luna octombrie combinatul Ductil Steel Oţelu Roşu pe termen nedefinit, acesta fiind activul cu cele mai mari şanse să fie scos la vânzare.
Mechel a redus în ultima perioadă producţia şi forţa de muncă la Câmpia Turzii, din cauza cererii reduse pentru produsele combinatului. Mechel Câmpia Turzii a început, în luna iunie, disponibilizarea colectivă a 800 de angajaţi, în trei etape, procesul urmând să se încheie în cursul lunii septembrie.
Astfel, la Mechel Câmpia Turzii ar urma să mai rămână doar 238 din cei 1.050 de angajaţi.

Ruşii, fără pată din punct de vedere legal

Guvernul a analizat în şedinţa de ieri dacă grupul metalurgic rus Mechel şi-a respectat angajamentele la combinatul din Câmpia Turzii, iar concluzia a fost că au fost respectate toate clauzele cuprinse în contractul de privatizare, a afirmat purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu.
Concluziile rezultă dintr-o informare prezentată de reprezentanţii Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului.
„Conform informării, în perioada 2003-2007, cumpărătorul a respectat toate clauzele cuprinse în contractul de privatizare. Din anul 2007 până astăzi, potrivit contractului, monitorizarea postprivatizare a încetat”, a spus Zaharescu.
Întrebat de jurnalişti dacă Guvernul a solicitat o întâlnire cu membrii conducerii Mechel şi dacă ia în calcul acordarea unui ajutor de urgenţă pentru salariaţi, ca în cazul Oltchim, purtătorul de cuvânt a răspuns negativ.
Sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii i-a cerut premierului Victor Ponta, într-o scrisoare, ca prin intermediul instituţiilor statului să monitorizeze activitatea combinatului şi să stopeze tăierea şi înstrăinarea utilajelor, pentru evitarea închiderii acestuia.
.

Ultimele Stiri
abonare newsletter