Economie

Coface a menţinut ratingul României în categoria "B"

<p><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/26/rating.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Coface a menţinut ratingul României la "B", clasă de risc acordată în ianuarie 2010, potrivit lui Julien Marcilly, şeful Diviziei Risc de ţară a Coface. </strong></p>

Cel mai bine plasată ţară din Europa Centrală şi de Est este Cehia, cu calificativul "A2", în scădere, urmată de Estonia, Polonia şi Slovenia, cu clasă de risc "A3", iar pe ultimul loc se situează Serbia, cu "C".


Ratingul de ţară măsoară riscul mediu al apariţiei incidentelor de plată înregistrate de companiile dintr-o anumită ţară. Ratingul Coface are şapte clase de risc, respectiv "A1", "A2", "A3", "A4", "B", "C" şi "D".

Coface estimează pentru România o creştere economică de 1% în acest an, în timp ce pentru Bulgaria preconizează un avans economic de 0,4%, Lituania de 2,5%, Polonia şi Turcia de 2,8%, Slovacia de 2,9%, Letonia de 4,5%, în timp ce Ungaria va înregistra o scăderere economică de 1,6%, iar Cehia de 1,3%.


Totodată, Coface estimează pentru ţările din Europa emergentă un avans al economiei de 1,9%, iar pentru zona euro preconizează o decelerare a creşterii economice de 0,5% în acest an.

La rândul său, Katarzyna Kompowska, CEO Coface pentru Europa Centrală şi de Est, a apreciat, într-o conferinţă de presă, că guvernele ţărilor trebuie să facă reforme şi planuri pentru redresare a economiei, fiind necesare proiecţii pe termen lung, fără să fie urmărite câştiguri pe termen scurt.


"Riscurile au un preţ şi cei care ignoră preţul riscurilor doar pentru profituri rapide vor plăti mai scump în viitor", a spus Kompowska.

Ea a arătat că una dintre marile probleme din Europa este dată de indicatorii datoriei suverane, care se situează la niveluri foarte mari în ţări precum Grecia (140% din PIB) şi Irlanda (116% din PIB).


Pe de altă parte, în România indicatorul datoriei suverane este relativ scăzut, puţin peste media din Europa Centrală şi de Est, deşi a crescut puternic în ultimii ani. Dacă în 2008 datoria suverană era de circa 13% din PIB, în prezent a ajuns la 35%. Mediafax

Ultimele Stiri
abonare newsletter