Economie

Care dintre cele mai mari 50 de firme din construcţii au pus umărul la depăşirea crizei

<p /><strong /><span style="margin: 0px; padding: 0px; position: static; cursor: auto; color: #333333; text-decoration: none; border: medium none;" /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/21/constructii.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" /> După doi ani de criză cumplită, 2011 poate fi considerat anul în care piaţa construcţiilor a început din nou să crească, iar la acest avans şi-au adus o contribuţie semnificativă 35 dintre cei mai mari 50 de jucători din piaţa de profil, companii care au avut anul trecut un rulaj cumulat de 4,7 miliarde de euro, adică aproape jumătate din piaţă, potrivit unei analize a revistei Business Construct, arată Mediafax.

Bilanţurile acestor constructori, producători de materiale de construcţii şi vopsele sau reţele de vânzare şi distribuţie confirmă estimările că piaţa construcţiilor a intrat pe "verde" anul trecut şi arată cine s-a poziţionat mai bine pentru viitorul val de creştere a pieţei.


Deşi nu a fost un an spectaculos pentru jucătorii din piaţa construcţiilor, 2011 a adus, pentru prima oară de la intrarea în criză, un uşor reviriment pentru cea mai mare parte din companiile care activează în acest sector, estimat la circa 9-10 mili­arde de euro. Chiar şi aşa, marjele de profit au scăzut, iar lupta a continuat să se dea mai mult pe preţ şi cotă de piaţă.

Marii constructori, producători de ciment, dar şi o parte din reţelele de bricolaj, au fost anul trecut printre "câştigătorii" acestui domeniu, pe o piaţă în care proiectele private nu-şi mai găsesc locul şi nici finanţările necesare, iar infrastructura a devenit "vedeta" construcţiilor anul trecut, când au fost începute lucrări pe câteva sute de kilometri de autostrăzi, drumuri naţionale şi căi ferate, cu o valoare cu­mulată de câteva miliarde de euro.

În altă ordine de idei, producătorii de materiale de construcţii, precum adezivi, profiluri metalice sau plăci ceramice au căutat clienţi din zona proiectelor de renovări de case şi apartamente, în contextul în care construcţiile noi rămân în continuare doar un vis frumos şi înde­părtat pentru cea mai mare parte a ro­mânilor.


Deşi 2012 ar fi trebuit să aducă pentru jucătorii din construcţii o perioadă de efervescenţă, având în vedere că este un an electoral, iar la începutul anului era prognozat un avans al economiei mai consistent decât în 2011, momentan creşterile nu au fost foarte vizi­bile. Sau, cel puţin, dacă au existat, au fost şterse de problemele de pe plan politic din ultimele două luni, care s-au răsfrânt de altfel asupra întregii economii româneşti. Revenind însă la anul 2011, cel care pentru mai bine de jumătate dintre jucătorii de pe piaţa con­strucţiilor a fost unul de uşoară revenire, Business Construct a realizat o radiografie a companiilor care activează în acest domeniu şi a rezultatelor pe care acestea le-au obţinut anul trecut, dar şi a perspectivelor care există pentru anul 2012.

Ultimele Stiri
abonare newsletter