Economie

Clujenii sunt săraci până e vorba de haine

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/20/06-magazin haine.jpg" border="0" align="right" />Doi mari retaileri de îmbrăcăminte cu politică de discount şi-au închis magazinele locale, în timp ce alte două mari branduri de renume dau semne de prosperitate.</strong>

Dacă în cazul alimentelor, electrocasnicelor sau al produselor de curăţenie criza i-a determinat pe clujeni să aibă ca principal criteriu de departajare preţul, când vine vorba de haine preţul e „subjugat” de brand. Dovadă stau mişcările de pe piaţa locală a magazinelor de îmbrăcăminte.

Kiabi şi Sprider, retaileri „low cost” au ieşit atât de pe piaţa clujeană, cât şi naţională după ce afacerile au intrat la apă şi au început să acumuleze pierderi, în timp ce H&M se pregăteşte să-şi deschidă cel de-al doilea magazin din oraş în cadrul centrului comercial Polus Center, iar grupul spaniol Inditex, care a efectuat mişcarea de duplicare a magazinelor pe piaţa clujeană la sfârşitul lui 2010, raportează creştere de 32% a profitului în S1, la vânzări cu 17% mai mari.
Brandurile grupului au avut evoluţii distincte, dar toate cu plus. Astfel, vânzările magazinelor Massimo Dutti au crescut cu 7% (490 milioane de euro), cele ale magazinelor Pull and Bear au crescut cu 13 % (468 milioane), vânzările lanţului Stradivarius au crescut cu 15 % (455 milioane), iar vânzările Zara Home au crescut 12 % (150 milioane).

Kiabi a avut pierderi de câteva milioane la nivel naţional

Retailerul francez de îmbrăcăminte, care a avut până recent un magazin deschis şi în centrul comercial Polus Center este unul dintre învinşii pieţei româneşti. Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice, compania a avut în 2010 afaceri de 47,3 milioane de lei şi pierderi de 4,2 milioane de lei.
Scăderea cifrei de afaceri în 2011 este principalul motiv pentru care compania a decis să se retragă din România.
Kiabi a investit circa 3 milioane de euro pentru cele şase magazine deschise în România, iar planurile companiei vizau dezvoltarea a 20 de unităţi pe piaţa locală până la sfârşitul anului 2014.

Studenţii, mari consumatori de produse „branduite”

Cei aproape 60.000 de studenţi pe care îi găzduieşte Clujul reprezintă „o pâine numai bună de mâncat” pentru marile branduri prezente pe piaţa locală.
„Îmi cumpăr haine doar de la anumite branduri şi evit să intru în celelalte magazine, deşi au produse mai ieftine. Prefer să îmi adun bani şi să cumpăr lucruri de calitate”, mărturiseşte Andra N., studentă a Facultăţii de Ştiinţe Politice. Ea recunoaşte că îşi minte părinţii când vine vorba de preţul real al obiectelor vestimentare, sacrificând ieşirile în oraş „pentru a fi bine îmbrăcată”.

abonare newsletter