Economie

Picătura care vrea să stâmpere seceta – 100 de lei/ha

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/19/06-seceta.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Agricultorii clujeni pot depune cereri la Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Cluj până la 15 octombrie. </strong>

Fermierii care exploatează culturi agricole mai au mai puţin de o lună la dispoziţie pentru a depune cereri în vederea accesării sprijinului financiar pentru compensarea efectelor secetei care a lovit anul acesta agricol aproape întreg judeţul.

Sprijinul de doar 100 de lei/ha şi se oferă indiferent de gradul de afectare al exploataţiilor însă doar pentru suprafeţe de culturi agricole în teren arabil de minim un hectar şi maxim 10 hectare.
Deşi ajutorul este infim raportat la pierderi, sărăcia îi face pe ţărani să se lupte pentru orice bănuţ, astfel că, ieri era coadă la DAJ Cluj pentru depunerea dosarelor. „Ajutorul e foarte mic în condiţiile în care cheltuielile pentru cultivarea unui hectar de porumb depăşesc 2.000 de lei, iar noi am obţinut doar câţiva saci de ştiuleţi la hectar, producţie care nu acoperă nici măcar cheltuielile, însă, ţinând cont de sărăcia din agricultură fiecare bănuţ contează”, mărturiseşte un fermier din Ceanu Mare, care deţine 8,4 ha de teren arabil.
Un alt agricultor din Viişoara ne spune că anul acesta producţia la cartofi şi la porumb s-a înjumătăţit în zonă, iar ajutorul este departe de a compensa efectele secetei. „Pentru agricultorii care au teren mai puţin nici nu merită să vină să-şi depună actele, din banii pimiţia la un hectar de teren ar mai rămâne cu 10-20 de lei după ce ar plăti drumul până la Direcţie”, declară clujeanul.

Condiţii de alocare a banilor

Fermierii eligibili – producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, persoane juridice sau orice altă formă asociativă cu sau fără personalitate juridică constituite conform legii– trebuie să formuleze cereri, după modelul care se găseşte la sediile primăriilor şi la sediul DAJ, cereri care trebuie însoţite de următoarele documente: o copie a BI/CI a solicitantului sau, după caz, împuternicire/procură notarială şi o copie a BI/CI a reprezentantului legal; dovadă cont activ bancă/trezorerie; copie a cererii unice de plată pe suprafaţă pentru anul 2012, certificată prin înscriere pe copie a sintagmei „conform cu originalul” de centrele locale sau judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură; adeverinţa în original, care să ateste, conform înscrierilor din Registrul agricol, suprafaţa de teren utilizată de solicitant în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosinţă asupra terenului în cauză, pentru beneficiarii care exploatează suprafeţe în teren arabil de min. 1 ha şi nu se află în evidenţa APIA.
Beneficiarii sprijinului vor trebui să exploateze suprafeţele pentru încă cel puţin trei ani după primirea ajutorului.

Băncile s-au adaptat la secetă

Amploarea şi intensitatea secetei au determinat includerea în ofertele instituţiilor bancare a unor credite speciale. Spre exemplu, Banca Transilvania a lansat, în parteneriat cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), „Creditul Ieşirea din secetă”, prin care fermierii care au culturi în zonele afectate de secetă pot accesa fonduri pentru a-şi putea respecta obligaţiile faţă de furnizori.
Creditul se adresează clienţilor persoane juridice – întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi persoane fizice autorizate care au experienţă şi desfăşoară activitate în agricultură, în sectorul vegetal. Durata împrumutului este de până la 3 ani, iar rambursarea se poate realiza în cel puţin două rate anuale, care pot fi corelate cu perioada de recoltare. Taxele şi comisioanele aferente pot fi plătite, de asemenea, din acest credit.

abonare newsletter