Economie

INS confirmă creşterea economică de 0,8% la semestru. PIB ajunge la 248,59 miliarde lei

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/06/crestere economica1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />INS a confirmat joi estimările "<em>semnal</em>" privind creşterea economică, de 0,5% în al doilea trimestru faţă de primele trei luni şi 0,8% la semestru, astfel că PIB a ajuns la jumătatea anului la 248,592 miliarde lei, susţinut de creşterile din construcţii şi activităţi profesionale şi de servicii, arată Mediafax.

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul II 2012 cererea internă a crescut cu 0,9 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2011, în special ca urmare a creşterii semnificative a formării brute de capital fix, cu 15,2%. Consumul final total s-a majorat cu 1,1%, în special ca urmare a creşterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (+1,6%). Cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice s-a redus cu 1%.


Un efect uşor pozitiv asupra PIB l-a avut evoluţia exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri şi servicii (0,7%) comparativ cu cea a volumului importurilor (0,2%).

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul II 2012 a fost de 150,266 miliarde lei preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 0,5% faţă de trimestrul I 2012.


"Creşterea (de 0,8%, n.r.) a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din activităti profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+3,2%), construcţii (+3,1%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (+2,7%) şi informaţii şi comunicaţii (+1,7%)", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Consumul final total s-a majorat cu 0,7% în semestrul I 2012, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, în special pe seama creşterii, cu 1,1%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodăriilor populaţiei. Formarea brută de capital fix a înregistrat o creştere semnificativă, cu 14,1 puncte procentuale. Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al doilea a fost de 139,124 miliarde lei preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 1,2% faţă de trimestrul II 2011.


Ramura "Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport" a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate (6,1%), urmată de construcţii (5,2%) şi de activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (3,8%). Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în activităţile de informaţii şi comunicaţii (1,9%), tranzacţii imobiliare (1,3%) şi industrie (0,5%).

Reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat în administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (1,9%), agricultură, silvicultură şi pescuit (1,6%), intermedieri financiare şi asigurări (0,9%) şi comerţ cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (0,2%).


Drept consecinţă a evoluţiei pozitive înregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o creştere cu 3,8%. Datele anunţate joi de INS reprezintă varianta provizorie a indicatorilor, care confirmă estimările "semnal" anunţate la 14 august.

Creşterea din aprilie-iunie vine după două trimestre consecutive de scădere, iar pentru ca economia să iasă din recesiune tehnică este nevoie de o evoluţie pozitivă şi pentru iulie-septembrie.


Prin rectificarea bugetară din august, PIB a fost stabilit în termeni nominali la 607 miliarde lei, după majorarea ratei inflaţiei de la 3% la 3,5%, a creşterii cursului mediu de schimb de la 4,21 la 4,45 leu/ euro şi a revizuirii PIB din anii 2010 şi 2011.

La mijlocul lunii august, şeful misiunii FMI în România a anunţat că instituţia financiară a revizuit semnificativ prognoza de creştere economică a României pentru acest an, de la 1,5% la 0,9%. Guvernul prognozează un avans al PIB de 1,2% în acest an, în scădere de la 1,5%, proiecţia iniţială.

Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, susţinut în principal de evoluţia din agricultură, cu un plus de 11,3%, şi industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter