Economie

În luna iulie, România a înregistrat o creştere a comerţului cu amănuntul mai mare decât media din UE

<p style="text-align: left;"> </p> <p><strong><img src="documente/stories/04_aprilie/07_ziua/05-piata-ira-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 0,6% în România în luna iulie 2012 comparativ cu luna precedentă, în condiţiile în care a scăzut cu 0,2% în zona euro şi a rămas stabil în Uniunea Europeană, potrivit datelor preliminare prezentate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). </strong></p>

 


Comerţul cu amănuntul a crescut în 12 state membre (inclusiv în România) şi a scăzut în alte şapte state membre. Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în Letonia (2,7%), Irlanda (1,7%) şi Polonia (1,6%).

În ritm anual, luna iulie 2012 comparativ cu luna iulie 2011, comerţul cu amănuntul a scăzut cu 1,7% în zona euro şi cu 0,2% în Uniunea Europeană. Comerţul cu amănuntul a crescut în 12 state membre (inclusiv în România) şi a scăzut în alte nouă state membre. Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în Letonia (10,3%), Estonia (6,5%) şi Lituania (5,7%). România a înregistrat o creştere de 3,6%.


Potrivit cifrelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în luna iulie 2012, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 4,5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,6%.

Faţă de luna iulie 2011, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,6%, respectiv cu 4,4%.

abonare newsletter