Economie

Piaţa tichetelor de masă, afectată de scăderea numărului de angajaţi

<p /><strong>Companiile cu până la nouă angajaţi au înregistrat în primele şase luni din acest an o creştere de 2,9% a numărului de tichete de masă acordate salariaţilor, comparativ cu semestrul anterior, potrivit unui studiu Sodexo România care evidenţiază faptul că ascensiunea pe segmentul microîntreprinderilor a avut loc în contextul unei scăderi medii de 1,2% a comenzilor pentru voucherele de masă pe piaţa românească.</strong>

La nivelul întregii pieţe, după creşterea medie de 9,5%, înregistrată în perioada ianuarie - iunie 2011, a urmat o contracţie a comenzilor de tichete de masă, care s-a accentuat în primele şase luni din acest an, determinând o scădere de 1,2% a cererii faţă de semestrul anterior.
„Această tendinţă a fost generată de decizia companiilor de a recurge la tăieri de personal sau de a micşora costurile prin renunţarea la avantajele extra-salariale, ambele scenarii fiind alimentate în mod automat de criza economică. Scăderea a avut loc în ciuda sistemului fiscal asociat acestui tip de beneficii acordate angajaţilor, tichetele de masă fiind scutite de la plata taxelor salariale şi sunt 100% deductibile fiscal”, a declarat Jean Istasse, General Manager Sodexo Soluţii pentru Motivare.
Companiile mari, cu peste 249 de angajaţi, au comandat cu 1,8% mai puţine tichete în intervalul ianuarie - iunie 2012, faţă de semestrul precedent.
În cazul companiilor mijlocii (50 - 249 de angajaţi), studiul Sodexo arată că ascensiunea înregistrată în 2011 a fost urmată de o perioadă de stagnare, în timp ce companiile mici (sub 49 de angajaţi) şi-au temperat ritmul de creştere (plus 11% în perioada ianuarie - iunie 2011), ajungând la plus 2,2% în intervalul iulie - decembrie 2011. Microîntreprinderile (societăţi cu până la 9 angajaţi) au fost singurele companii din România care s-au abătut de la trendul general al pieţei în primul semestru din 2012 şi au continuat să majoreze cererea pentru tichetele de masă. Dacă, în perioada ianuarie - iunie 2011, numărul tichetelor de masă comandate de microîntreprinderi a crescut cu peste 14%, în ultimul semestru din 2011, au comandat cu 0,6% mai multe tichete de masă, iar în primele şase luni din acest an, cererea venită din partea microîntreprinderilor a crescut cu 2,9%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter