Economie

Nu suntem pregătiţi pentru şocul disponibilizării colective de la Mechel

<p><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/30/radu hanga.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Primarul din Câmpia Turzii, Radu Hanga (USL), spune că nici oraşul, nici administraţia locală nu vor putea face faţă şocului disponibilizării colective a salariaţilor de la Mechel, preconizate pentru luna septembrie de către patronatul rus al întreprinderii, care şi-a anunţat intenţia de a-şi sista activitatea la combinatul cumpărat în 2003, informează Agerpres.</strong></p>

,,Nu suntem pregătiţi pentru acest şoc produs de scoaterea din producţie a aproape 1.000 de salariaţi. La Câmpia Turzii nu sunt alte mari întreprinderi, cea de cărămizi şi ţigle s-a închis şi au rămas pe drumuri sute de oameni. A fost şi o cooperativă meşteşugărească care şi-a încetat activitatea. Populaţia oraşului munceşte în firme mici, care supravieţuiesc cum pot şi nu au capacitate financiară. Firmele din Câmpia Turzii nu duc lipsă de angajaţi, problema lor este cum să îşi poată plăti salariaţii. Cine iese din câmpul muncii şi aterizează în piaţa forţei de muncă este în cea mai mare dificultate", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Radu Hanga.

El consideră că soluţia integrării în sectorul agricol a personalului disponibilizat de la Mechel este doar în parte realistă.


,,În zonele limitrofe ale oraşului se va putea face agricultură mecanizată. Se va putea cultiva grâu, de pildă. Dar pentru o cultură de câteva sute de hectare este nevoie de câţiva tractorişti şi de utilaje. În oraş, industria cere capital, iar statul român este decapitalizat, pentru că nu mai are bănci. Investiţiile din România se fac de către deţinătorii de capital. Cei autohtoni sunt şi puţini şi săraci, comparativ cu cei puternici, din străinătate", a arătat edilul.

Municipalitatea are de recuperat de la compania rusă suma de 1,5 milioane de lei şi pentru a încasa această creanţă a deschis un proces, în instanţă, conducerii întreprinderii.


,,În varianta în care vom pierde procesul cu Mechel, suma minimă pe care o vom pierde va fi de 1 milion de lei. În contul acestei creanţe, noi am avansat propunerea de a prelua un activ de la Mechel - producţia de electrozi - pe care ruşii doreau să-l externalizeze. Se fac, în prezent, evaluări cu specialişti în domeniu", a explicat primarul

Radu Hanga a arătat că primăria are la îndemână unele facilităţi pentru a sprijini şi stimula investitorii români şi străini.


,,Am fost la Mechel cu un grup de ingineri din Germania care dorea să înceapă un proiect axat pe dezmembrarea unor anvelope uzate şi reciclarea lor. Am devenit agent comercial al Mechel, încercând să le vând active. Am anunţat facilităţi pentru toţi investitorii străini, inclusiv în cazul unei firme din Portugalia care şi-a anunţat intenţia de a investi la Câmpia Turzii. Am făcut publicitate pentru activele Mechel şi am spus că este cel mai important obiectiv industrial al oraşului, cu o infrastructură bine organizată, de la drumuri la unităţile de producţie", a spus Radu Hanga.

Foto: www.facebook.com

abonare newsletter