Economie

Ce aşteptări au managerii pentru următoarele 3 luni?

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/29/angajatio.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Veştile nu sunt bune pentru angajaţii niciunuia dintre sectoarele economiei.</strong>

Managerii societăţilor comerciale estimează scăderi semnificative ale numărului de angajaţi în servicii şi construcţii, de 7%, respectiv 8%, şi o relativă stabilitate în comerţul cu amănuntul şi industria prelucrătoare, unde se preconizează că numărul salariaţilor se va diminua cu doar apoximativ 1%, potrivit anchetei de conjunctură din luna iulie 2012, realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În mod surprinzător, chiar dacă, potrivit afaceriştilor chestionaţi, numărul de angajaţi se va diminua, este aşteptată o creştere uşoară a activităţii economice.
Astfel, în perioada august - octombrie 2012, se va înregistra o tendinţă de creştere moderată în sectorul de comerţ şi o relativă stabilitate în industria prelucrătoare, construcţii şi servicii în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural.

Variaţii de la uin domeniu la altul

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, o stagnare a volumului producţiei (sold conjunctural plus 2%), cu câteva domenii „ieşite din tipar” şi anume prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn, cu excepţia mobilei (sold conjunctural +19%) şi fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (sold conjunctural +18%). Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere de 12%.
Activitatea de construcţii va înregistra o creştere a volumului producţiei de 3% şi o scădere a stocului de contracte şi comenzi de 1%.
În ceea ce priveste preţurile lucrarilor de constructii, se preconizează creştere moderata a acestora (sold conjunctural +13%).
În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni creşterea moderată a activităţii economice, de 11%, precum şi  a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold +15%), dar şi a preţurilor de vânzare, +28%.
Totodată, conform estimărilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate, doar +3% variaţie, însă  preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor s vor majora cu 9%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter