Economie

Este posibilă creditarea responsabilă a microîntreprinzătorilor?

<p /><strong><img src="documente/stories/tax.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Cine are responsabilitatea mai mare, clientul sau instituţia financiară? Cum anume trebuie să investească clienţii resursele financiare primite? De ce deseori banii solicitaţi nu sunt investiţi în afacere corespunzător?</strong>

Adevenit un standard pentru instituţiile financiare în a se axa mai mult pe produsele oferite, pe care doresc neapărat să le vândă, ignorând deseori nevoia şi interesul clientului şi impactul acestor împrumuturi pe termen lung.
Pentru a veni, atât în sprijinul creditorilor, cât şi al clienţilor, echipa Opportunity Microcredit, instituţie financiar – nebancară din România, cu peste 15 ani de experienţă în microcreditare a elaborat codul colaborării benefice dintre un client şi o instituţie financiară nebancară, cuprinzând cele mai frecvente greşeli ale acestora, principiile, credinţele, atitudinile şi comportamentul pe care fiecare parte implicată trebuie să îl aibă pentru a asigura rezultatele optime.

Codul de conduită al întreprinzătorului responsabil

Potrivit IFN-ului, pentru un întreprinzător care solicită şi beneficiază de un împrumut pentru menţinerea sau dezvoltarea afacerii sale este crucial să înţeleagă că are atât drepturi cât şi obligaţii. Astfel este necesar, ca în primul rând, acesta să analizeze cu atenţie afacerea sa pentru a şti ce anume are nevoie. În continuare, el trebuie să se informeze asupra ofertelor puse la dispoziţie de instituţiile financiare, să se documenteze asupra costurilor şi beneficiilor pentru a putea alege serviciile care corespund cel mai bine intereselor şi situaţiei sale specifice.
De asemenea, după ce accesează creditul este important să planifice înţelept modul în care va investi suma primită. Una dintre cele mai frecvente greşeli pe care întreprinzătorii le fac, este că nu distribuie în modul corect banii din împrumut, alocând sume importante unor nevoi personale, care nu le generează venituri, şi care, chiar dimpotrivă, uneori implică cheltuieli suplimentare. Realizarea unui buget pentru afacere, separarea acestuia de bugetul familiei sunt indicate pentru orice microîntreprinzător indiferent de domeniul său de activitate.

Codul de conduită al unei instituţii financiare responsabilă

În ceea ce priveşte instituţia care oferă finanţare afacerii, un lucru esenţial în ceea ce o priveşte este modul în care îi percepe pe clienţii săi şi opinia lor despre ei, toate acestea exprimându-se în modul de comunicare şi comportamentul, atitudinea pe care o adoptă faţă de aceştia în toate etapele colaborării.
Pentru o instituţie financiară responsabilă, clienţii nu înseamnă doar cifre şi bilanţuri.
A devenit un standard pentru instituţiile financiare în a prefera creditarea firmelor mari și a corporaţiilor pentru că acestea datorită unei oarecare stabilităţi financiare, disponibilitatea la garanţii diverse prezintă un risc de creditare mai scăzut. O altă situaţie întâlnită este că sunt foarte multe instituţii care se axează mai mult pe produsele oferite, pe care doresc neapărat să le vândă, ignorând deseori interesul clientului şi impactul acestor împrumuturi pe termen lung.
Spre exemplu, Opportunity a înţeles nevoile sezoniere ale întreprinzătorilor din domeniul comerţului punându-le la dispoziţie în maxim cinci zile lucrătoare posibilitatea să obţină fondul sau cash-ul necesar schimbării stocului de marfă pentru noul sezon putând beneficia astfel de discount-uri de la dealeri şi depozite en-gros şi preţuri mai mici, termene mai avantajoase.

Ultimele Stiri
abonare newsletter