Economie

Record clujean la credite restante! Am sărit pragul de un miliard de lei la valută!

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/28/04-banca-credit1.jpg" border="0" align="left" />BNR a raportat restanţele la plata creditelor pe luna iulie, luna maximelor euro: Clujenii au cumulat în 30 de zile întârzieri de aproape 80 de milioane de lei.</strong>

Restanţele clujenilor la creditele în valută au depăşit luna trecută, pentru prima dată în istoria locală un miliard de lei, după ce în iulie 2008, an în care criza s-a resimţit intens, întârzierile nu cumulau cu mult peste 17 milioane de lei.

Clujenii au crescut soldul restanţelor cu aproape 80 de mil. de lei doar pe parcursul luii iulie, după ce în iunie se contabiliza un plus de 60 de milioane de lei faţă de luna precedentă.
Cele mai mari dificultăţi au fost întâmpinate la plata creditelor în valută, ca dovadă stând creşterea obligaţiilor restante cu peste 70 de mil. de lei într-o singură lună. La acestea se adaugă majorarea de 7 unităţi la lei.
Majorările substanţiale au făcut ca restanţele să treacă peste pragul de 1 miliard de mil. de lei în cazul creditelor în valută, în condiţiile în care totalul creditelor curente este de doar 6 ori mai mare decât întârzierile şi penalităţile contabilizate până în prezent.
Nici la lei situaţia nu este mai fericită, la credite curente de 2.760 de lei corespunzându-le restanţe de 407 milioane, potrivit datelor furnizate ieri de Banca Naţională a României (BNR).

Lună de foc valutar

După declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, la începutul lunii iulie, leul a pierdut puternic în raport cu euro, deprecierea maximă faţă de finele lunii iunie ajungând chiar la 4,4%, pe fondul agravării crizei politice.
Recordul lunii, de 4,6397 lei/euro, a fost atins la 24 iulie, când Curtea Constituţională a decis că modificările aduse Legii referendumului prin legea adoptată în 18 iulie de Camera Deputaţilor, care stabilea intervalul de vot între 7.00 şi 23.00.

Ieri, cursul a coborât la nivelul ultimelor 8 săptămâni

Banca Naţională a României (BNR) a publicat luni un curs de referinţă în scădere cu 1,52 bani, de 4,4667 lei/euro, reprezentând cel mai redus nivel din ultimele opt săptămâni, leul recuperând cea mai mare parte din pierderea consemnată de la începutul lunii iulie din cauza tensiunilor politice.
Leul s-a apreciat şi în raport cu dolarul, cursul de referinţă coborând cu 0,64 bani, de la 3,5739 lei/dolar la 3,5675 lei/dolar. Rata oficială pentru francul elveţian a scăzut de la 3,7323 lei/franc la 3,7190 lei/franc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter