Economie

Pont pentru studenţi: Cum să plăteşti chirie mai puţin de 100 de euro

<p><strong><img src="http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTatylLguhawEiG9sIsmdjaNNIP4GBlShaTov_IDLSn5FPQpCRk&t=1" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Studenţii pot plăti mai puţin de 100 de euro pe lună chirie, dacă îmbrăţişează traiul în comun. </strong></p>

O variantă mai ieftină pentru studenţii care nu au loc în cămin este închirierea, împreună cu unul sau mai mulţi prieteni, a unui apartament cu două-patru camere sau chiar a unei case la curte. www.imobiliare.ro prezintă, pe baza ofertelor listate pe portal, o listă cu cele mai bune oportunităţi de închiriere pentru studenţi, în marile oraşe ale ţării.

 


În Cluj-Napoca, cel mai mic preţ cerut pentru o garsonieră este de 160 de euro, în zona Grigorescu. Cele mai multe oferte de apartamente monocamerale ating sau depăşesc însă pragul de 200 de euro pe lună. Mai convenabilă este varianta de a închiria, la comun, un apartament cu două camere. Preţul minim cerut, pentru o locuinţă din zona Gheorgheni, este de 200 de euro pe lună, adică 100 de euro per cameră. Cu 250-270 de euro pe lună (maximum 90 de euro de persoană) poate fi închiriat însă şi un apartament cu trei camere, într-o zonă precum Mănăştur, Iris sau Gheorgheni. Un preţ minim pentru apartamente cu patru camere este de 350 de euro pe lună (în Grigorescu, Mănăştur, Mărăşti), adică mai puţin de 90 de euro de persoană.

În Cluj, preţul minim cerut pentru o cameră într-o vilă nouă ar fi de 125 de euro pe lună, dat fiind că o casă cu patru camere dintr-o zonă ca Gheorgheni sau Bună Ziua este scoasă la închiriere cu 500 de euro pe lună.


Preţ de pornire sub Cluj-Napoca

Oraşul nostru este cu câteva zeci de euro peste celelalte mari centre universitare din provincie la ofertele minime.


Astfel, în Iaşi, chiria minimă pentru garsoniere din zone precum Alexandru cel Bun, Copou sau Nicolina este de 150 de euro, iar în Timişoara, o garsonieră de 14-18 metri pătraţi situată în zona Complex Studenţesc poate fi închiriată cu cel puţin 110 euro pe lună. În zona Lipovei, pe de altă parte, preţul cerut pentru o locuinţă de 34 de metri pătraţi se ridică la 120 de euro pe lună.

În Constanţa, cea mai ieftină variantă de cazare este aceea de a închiria, cu 250 de lei pe lună, o cameră individuală dintr-un imobil cu trei etaje special conceput pentru studenţi, amplasat în zona Delfinariu. Pe de altă parte, o garsonieră clasică are un preţ minim cerut de 150 de euro, în zona I.C. Brătianu.


În Braşov, o garsonieră (de 24 de de metri pătraţi) are un preţ minim cerut de 140 de euro, în zona Tractorul.

Bucureşti, singurul care ne depăşeşte la costuri


Chiria minimă cerută pentru o garsonieră este de 180 de euro într-unul dintre cele mai căutate cartiere bucureştene – Dristor, însă poate depăşi cu uşurinţă pragul de 200 de euro pe lună, conform www.imobiliare.ro. Luând însă în calcul varianta de a împărţi locuinţa, în acelaşi cartier poate fi închiriat şi un apartament cu două camere, la un preţ de 250-270 de euro pe lună. Astfel, costurile ce revin pentru o cameră scad la 125-135 de euro pe lună. Tot cu 250 de euro pe lună poate fi închiriat însă şi un apartament cu trei camere din zona Dristor-Baba Novac. În trei, costurile ar scădea sub 100 de euro pe lună de persoană. Pe de altă parte, un apartament cu patru camere într-o vilă din zona Alba Iulia-Unirii poate fi închiriat cu 500 de euro pe lună, de unde rezultă un preţ de 125 de euro pe lună de persoană.

Tot pentru studenţi există şi varianta de a închiria o casă la curte împreună cu un grup de colegi. O locuinţă cu două camere, cu o suprafaţă de 60 de metri pătraţi, din zona Timpuri Noi, poate fi închiriată cu 240 de euro pe lună, ceea ce echivalează cu un preţ de 120 de euro per cameră. Cu 125 de euro poate fi ocupată şi o cameră din patru dintr-o casă din zona Ştefan cel Mare, în apropiere de Circul Globus.

Ultimele Stiri
abonare newsletter