Economie

USL sacrifică economia de dragul alegerilor

<p><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/27/04-rectificare.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Guvernul taie 2 miliarde de lei de la investiţii şi adaugă un miliard pentru majorarea salariilor bugetarilor.</strong></p>

Premierul Victor Ponta a anunţat aprobarea în şedinţă de guvern de joi a proiectului de rectificare bugetară pe anul 2012. Acesta prevede modificarea deficitului bugetar de la 1,9% la 2,25% din PIB, scăderea investiţiilor şi majorarea sumelor alocate pentru pensii, salarii şi asistenţă socială.

Măsurile nu sunt rezultatul unei analize de impact economic, ci a unei analize electorale, potrivit economistului clujean Mihai Mândruţiu.


„Ţinând cont că e an electoral era singura opţiune. Majorarea salariilor era deja promisă aşa că nu aveau de unde să taie fără să facă nimeni scandal. Pentru economie e o măsură proastă pe termen lung, chiar dacă pe termen scurt creşte consumul. Practic, revenim de unde am plecat – salariile cresc fără să fie susţinute de creştere economică alimentată prin investiţii”, explică analistul.

Efectele sunt cu atât mai nefaste cu cât rectificarea vine după o criză politică de durată, care a afectat puternic mediul economic intern.


Vă reamintim că, după declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, la începutul lunii iulie, leul a pierdut puternic în raport cu euro, deprecierea maximă atingând 4,4%.

Cifra rectificării –  deficitul majorat de la 1,9 la 2,2%


Veniturile bugetului de stat au fost reduse cu 2,658 miliarde de lei (-0,4% din PIB), iar cheltuielile bugetului de stat, pe sold, au fost diminuate cu 1,253 miliarde de lei (-0,2% din PIB).

Bugetul fondurilor provenite din credite externe a fost redus, pe sold, cu suma de 67,8 milioane lei, bugetul fondurilor externe nerambursabile a fost diminuat atât la venituri, cât şi la cheltuieli cu 14,4 milioane lei, iar bugetul Fondului Naţional Unic de asigurări sociale de sănătate a fost majorat atât la venituri, cât şi la cheltuieli cu 2,3 milioane lei.


Sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012 au fost majorate cu 513 milioane lei, iar fondurile destinate finanţării drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiile lunare ale persoanelor cu handicap grav au fost suplimentate cu 100 milioane lei.

Ca urmare a acestor măsuri, deficitul bugetului general consolidat a fost majorat de la 11,21 miliarde de lei, cât a fost estimat iniţial, respectiv 1,9% din PIB, la 13,66 miliarde de lei, respectiv 2,2% din PIB.


Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii au fost majorate cu 155,5 milioane lei, iar cele ale sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale au crescut pe sold cu 56,8 milioane lei.

Veniturile bugetului asigurărilor pentru şomaj au fost reduse cu 199,3 milioane lei, iar veniturile fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale au fost majorate cu 10,5 milioane lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter