Economie

Antonescu vorbeşte fără el, dar cursul vorbeşte de la sine

<p><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/23/01 evolutie euro.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Preşedintele PNL a declarat săptămâna aceasta că nu „înghite” povestea cu economia afectată de suspendarea lui Traian Băsescu, însă potrivit datelor BNR leul pare „a nu fi înghiţit” criza politică.</strong></p>

 

Crin Antonescu a declarat, marţi, că nu „înghite” povestea cu economia afectată de suspendarea lui Traian Băsescu şi ca nu îl interesează nici comentariile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, întrebat fiind despre faptul că deprecierea leului ar fi fost determinată de criza politică.


„Să nu amestecăm lucrurile. Această poveste cu economia afectată de suspendarea lui Traian Băsescu noi nu o înghiţim. Economia României a fost pusă pe butuci de guvernările regimului Traian Basescu. Niciodată, dar niciodată, pentru un om care crede în democraţie şi mă refer acum la un simplu cetăţean, nu va fi convingător argumentul «Taci, înghite, nu-ţi exprima voinţa că scade leul»”, a arătat Crin Antonescu.

Monitorul de Cluj prezintă, în replică la afirmaţia preşedintelui PNL, „coincidenţele” dintre evenimentele de pe scena politică şi evoluţia cursului leu/euro.


1. 2 iulie, Crin Antonescu declară că USL-ul va demara procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, euro începe galopul. Până la momentul efectiv al suspendării, rata de schimb leu/euro urcă până la recordul de 4,5142 lei/euro.

2. 6 iulie, preşedintele Traian Băsescu estet suspendat din funcţie de Parlament, când deja piaţa locală era închisă. Lunea următoare, când piaţa se deschide, leul saltă la 4,5275.


3. 18 iulie, Legea referendumului tece de Senat, prezenţa la vot trebuie să fie de peste 50%, programul de votare prelungit între orele 7:00 - 23:00, euro reintră în urcare rapidă.

4. 24 iulie, Curtea Constituţională decide că modificările aduse Legii referendumului prin legea adoptată în 18 iulie de Camera Deputaţilor, care stabileşte intervalul de vot între 7.00 şi 23.00, este constituţională, euro atinge nivelul record de 4,6397 lei.


5. 30 iulie, Moneda naţională se apreciază puternic, după ce primele date de la referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu au arătat că nu se va îndeplini cvorumul de 50% plus unu.

6. 3 august, leul s-a depreciat după ce Curtea Constituţională a anunţat că amână până în 12 septembrie adoptarea deciziei privind referendumul de demitere a preşedintelui suspendat Traian Băsescu, iar cotaţiile au urcat peste 4,6481.

Ultimele Stiri
abonare newsletter