Economie

PDL se declară deschis să stea la masa discuţiilor pentru orice măsură economică

<p /><strong /><img src="documente/stories/01_ianuarie/14_ziua/05-bani.jpg" border="0" style="margin: 2px 5px; float: left;" />PDL este pregătit să stea la masa discuţiilor pentru orice măsură economică care ar putea duce la reluarea creşterii economice şi cere Guvernului ca la rectificarea bugetară să nu reducă cheltuielile de capital, a declarat, miercuri, preşedintele interimar al PDL Bucureşti, Adriean Videanu.

Videanu a prezentat într-o conferinţă de presă analiza PDL la o sută de zile de guvernare Ponta, apreciindu-le ca însemnând "o sută de nopţi de guvernare".


Videanu a spus că face un apel de a pune capăt crizei politice din ţară şi dezbaterilor politice fără niciun sens, în favoarea dezbaterilor economice.

El a arătat că datele statistice demonstrează o înrăutăţire bruscă a activităţii economice începând cu luna iunie, în special în sectoarele producţiei industriale şi în construcţii.


Videanu a spus că producţia industrială a scăzut cu 1,4% faţă de iunie 2011 şi este foarte îngrijorătoare situaţia construcţiilor, care s-au comprimat brusc sub nivelul anului 2011.

Potrivit lui Videanu, ajustarea în jos a producţiei industriale şi a construcţiilor a adus la creşterea PIB doar cu 1,2% în trimestrul II 2012, faţă de 2011, deşi estimarea era o creştere de 1,7%.


El a spus că, dacă lucrurile vor continua ca în luna iunie, în privinţa degradării consumului, reducerii producţiei industriale şi a construcţiilor, se va ajunge la o creştere economică anuală de doar 0,5%.

"Atrag atenţia că o creştere economică de 0,5% în acest an va face imposibilă a doua etapă de creştere a salariilor", a adăugat Videanu.


El a mai spus că au scăzut veniturile din impozitul pe salarii şi pe venit cu 15,5%, iar cheltuielile de capital, adică investiţiile, s-au redus în luna iunie cu 61,1%.

"PDL este pregătit să stea la masa discuţiilor pentru orice măsură economică care ar putea duce la realuarea creşterii economice în această ţară. Cerem guvernului Ponta ca la rectificarea bugetară, care înţeleg că se discută mâine, să aibă ca punct prioritar reluarea activităţii investiţionale", a spus Videanu.


Întrebat dacă PDL este pregătit să se aşeze la masa guvernamentală, Videanu a răspuns: "Nu este un subiect în acest moment de actualitate pentru PDL". El a adăugat că în execuţia bugetară la şase luni Guvernul a cheltuit 6,8 miliarde de lei din deficitul bugetar şi mai are de cheltuit 7 miliarde de lei în a doua parte a anului şi în această sumă ar trebui să intre şi returnarea banilor pensionarilor şi majorarea salariilor, arătând că estimează că ţinta de deficit bugetar este greu de atins. Mediafax

Ultimele Stiri
abonare newsletter