Economie

Finanţele clujene au trecut „pe minus” la încasări

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/13/04-finante.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />După ce ne-a obişnuit în fiecare lună cu încasări mai mari cu 20-30% faţă de aceleaşi perioade ale anului trecut, DGFP Cluj a ieşit din ritm în iulie.</strong>

Încasările Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj la bugetul consolidat au scăzut pentru prima dată de la începutul anului sub 100%, raportat la aceeşi lună a anului trecut.

Răspunzătoare pentru regres este diminuarea încasărilor la bugetul de stat, cea mai plină puşculiţă a Finanţelor, în care se adună TVA-ul şi accizele. Astfel, creşterile de 22% de la bugetul de şomaj, 9% la asigurări de sănătate şi 15% la bugetul asigurărilor sociale de stat nu au fost suficiente pentru a compensa scăderea de consum.


Sumele atrase la buget au fost rotunjite cu alte 20.000 de lei din, „mărunţiş” din venituri suplimentare atrase în urma acţiunilor de control întreprinse de inspectorii DGFP Cluj. Aceştia au efectuat 187 acţiuni de verificare la 178 contribuabili de pe raza judeţului Cluj, emiţând 75 de decizii de impunere. S-au acordat totodată 5 amenzi contravenţionale în cuantum de 8.000 de lei.

Startul a fost bun


Încasările DGFP Cluj pe luna ianuarie la bugetul consolidat au crescut cu aproximativ 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 345 de milioane de lei.

Cea mai mare creştere, de 30%, a fost înregistrată în cazul bugetului fondului naţional unic de asigurări de sănătate, veniturile colectate în prima lună a anului fiind de 44 de milioane faţă de doar 34 de milioane în ianuarie 2011.


Încasările DGFP Cluj au fost în creştere şi anul trecut. Finanţele clujene au încasat atunci 3,4 miliarde de lei, cu câteva sute  de milioane mai mult decât în 2010.

Iulie, lună de foc, politic şi economic


Leul s-a depreciat abrupt de la începutul lunii iulie, influenţat şi de percepţia jucătoriulor de pe piaţă privind turbulenţele politice, care au avut ecouri internaţionale. Agitaţia provocată de conflictul dintre Ponta şi Băsescu a sporit îngrijorarea investitorilor legată de determinarea României de a respecta disciplina fiscală anul viitor, în cadrul programului preventiv cu instituţiile internaţionale.

Nivelul maxim istoric pentru euro a fost atins pe piaţa interbancară în 31 iulie, când s-a ajuns la 4,65 lei/euro, iar la nivelul referinţei recordul a fost de 4,6397 lei/euro.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter