Economie

Cum vrea Ministerul Economiei să transforme Cluj-Napoca în Silicon Valley

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/03/new_computers.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministerul a anunţat lansarea noului pol de creştere de la Cluj, concentrat pe cercetare, inovaţie şi servicii IT.</strong>

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a prezentat, odată cu anunţul de lansare a noului pol de creştere de la Cluj, planul de a face din Cluj-Napoca un Silicon Valley al României, printr-un comunicat de presă remis ieri Agerpres.

Polul va avea două componente, una fizică şi una virtuală şi urmează modele similare dezvoltate la Skolkovo şi în Luxembourg.
Componenta fizică urmăreşte crearea infrastructurii necesare – transport, clădiri, utilităţi – pentru ca firmele din cadrul acestui cluster să poată funcţiona în cadrul aceleiaşi platforme, asigurând posibilităţile crescute de colaborare. Componenta de ordin virtual se bazează pe realizarea unei structuri intra-net, care să uşureze schimbul de informaţii şi colaborarea pe proiecte comune ale membrilor clusterului.

Factori care stau la baza polului

Potrivit ministerului, noul pol se bazează, în strategia sa de creştere, pe o serie de factori, destinaţi să aducă o contribuţie exponentială la dezvoltarea clusterului.
Primul factor de creştere îl reprezintă companiile mici şi mijlocii de IT din zona. Activitatea acestora a adus Clujul între primele trei oraşe din România ca venituri generate din IT şi pe primul loc ca venituri aduse din export. Faptul că firmele din Cluj acoperă un larg areal de servicii IT, precum şi existenţa în acţionariatul acestor companii atât a capitalului românesc cât si a celui străin indică potrivit instituţiei guvernamentale posibilitatea atingerii unor ritmuri mari de creştere în cazul formării aglomerării de tip cluster.
Al doilea factor de creştere îl constituie, în opinia reprezentanţilor MECMA, proximitatea unora dintre cele mai mari universităţi din România – instituţii precum Universitatea Tehnică şi Universitatea Babeş Bolyai – al căror număr mare de studenţi pot sa constituie baza pentru resursele umane necesare la dezvoltarea clusterului.
Al treilea factor de creştere va fi sprijinul oferit de statul român. Săptamâna aceasta, Guvernul a aprobat o nouă schemă de ajutor în valoare de 100 milioane euro pentru firmele IT care creează mai mult de 200 de locuri de muncă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter