Economie

Cu cât s-a scumpit traiul clujenilor din 2007 până în prezent?

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/03/supermarket.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Cele mai impresionante creşteri le-au înregistrat brânza de oaie şi benzina. </strong>

Monitorul de Cluj a realizat o analiză a preţurilor înregistrate de câteva bunuri şi servicii, în Municipiul Cluj-Napoca, din 2007 până în prezent, utilizând date furnizate de Direcţia Regională de Statistică Cluj.
Dacă la chirii şi unele dintre alimente diferenţa este nesemnificativă, la alte cazuri preţurile s-au dublat.

Pieţele agroalimentare, creşteri de la 2% la 45%

Printre produsele comercializate în pieţele clujene care nu au suferit mari modificări de preţ faţă de acum cinci ani se numără roşiile, care au avut un preţ mediu de 2,80 lei/kg în august 2007, potrivit datelor furnizate de Direcţia Regională de Statistică (DRS), iar acum se vând în medie cu 3 lei/kg, vinetele, care se puteau cumpăra în urmă cu cinci ani cu 1,95 de lei/kg, acum acestea comercializându-se în medie cu 2 lei şi castraveţii care au devenit mai scumpi, în medie cu 50 de bani faţă de 2007.
Nu la fel de domolite au fost majorările în ceea ce priveşte brânza de oaie, a cărei preţ aproape s-a dublat în cinci ani. Produsul se vindea în 2007 cu 12 lei, iar în prezent se vinde, în medie, cu 22 de lei.
În aceeaşi situaţie se află şi ouăle de găină, care „au zburat” de la 0,35 de lei pe bucată la 0,55 de lei pe bucată. În topul scumpirilor se află şi laptele de vacă, cumpărătorii scoţând acum din buzunar cu 30% mai mult faţă de 2007.

Preţul la combustibil este aproape dublu

Dacă în 2007 preţul la benzină varia între 3,40 şi 4 lei, în funcţie de sortiment, acum litrul de benzină poate fi achiziţionat cu sume între 5,70 de lei pe litru şi 6,40 de lei.
Creşterea a fost şi mai mare în cazul motorinei. Majorarea a fost de peste 70% în cinci ani
Majorările au făcut ca România să se număre printre ţările cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat în funcţie de puterea de cumpărare, situându-se pe locul al şaptelea după ponderea costului unui galon de benzină în venitul mediu zilnic, potivit unui studiu Bloomberg pentru 55 de ţări.

Singurele constante sunt chiriile

Şi în 2007 şi în prezent chiria medie lunară pentru un apartament cu o cameră este de 200 de euro, un apartament cu două camere se poate închiria cu preţuri cuprinse între 250 şi 300, trei camere cu 300-350 de euro, în timp ce pentru patru camere chiriaşii fiind nevoiţi să plătească între 350 şi 400 de euro.

Puterea de cumpărare a crescut, teoretic, cu 50%

Potrivit ultimelor date ale Institutului Naţional de Statistică (INS), în luna mai 2012, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2109 lei, cu mai bine de 700 de lei faţă de aceeaşi lună luna a lui 2007, când salarial mediu nominal brut a fost de 1361
lei.  Diferenţa a fost cosistentă şi „în mână”, salariul mediu nominal net majorându-se dde la 1012 lei, cât era acum cinci ani, la 1530 lei, anul acesta.
ICV – Indicele costului vieţii măsoară care este costul la preţurile pieţei în perioada curentă, pentru menţinerea standardului de viaţă atins în perioada de bază. Este utilizat, în
principal, în determinarea salariilor, respective a veniturilor reale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter