Economie

Este sau nu Facebook pe marginea prăpastiei?

<p><img src="documente/stories/2012/06_iunie/13/06-facebook.jpg" border="0" style="float: left; border: 0px none; margin: 2px 5px;" />Ce crede un specialist clujean în promovare on-line despre eficienţa acestui tip de advertising sau despre iminenţa sfârşitului reţelei, ambele presupuneri iscate de insuccesul listării pe bursă.</p>

Primul semn rău a venit cu câteva zile înainte de oferta publică iniţială când constructorul auto General Motors a anunţat că se retrage din contractele de publicitate plătită pe Facebook, pentru care avea alocat un buget de 10 milioane de dolari.

Compania a motivat spunând că reţeaua de socializare nu s-a afirmat încă drept platformă eficace de advertising şi nu există dovezi că spoturile afişate pe site-ul companiei dau randament. Nici perioada ce-a urmat intrări pe bursă nu a fost mai fericită, astfel că, acţiunile Facebook au scăzut cu peste 30% faţă de preţul de listare. Recordul negativ a atras o serie întreagă de informaţii şi speculaţii care se înscriu în aceeaşi aură neagră. Monitorul de Cluj a apelat la opinia unui specialist clujean pentru a afla dacă datele sunt ancorate în realitate.

Aduc banii investiţi în reclamă plus-valoare?

„De obicei prin Facebook se face fidelizare de brand şi abia după aceea se încearcă convingerea clienţilor să achiziţioneze produsele sau serviciile, prin alte metode de promovare. Restaurantele sunt o excepţie. Acestea s-au dovedit a avea mult succes în promovarea ofertelor de meniu, deoarece produsele devin foarte tentante pentru clienţii aflaţi în pauza de masă la serviciu, care accesează conturile şi sunt îndemnaţi, spre exemplu, să-şi dea cu părerea despre mâncărurile respectivului restaurant. Un altă nişă cu succes pe Facebook este cea a promovării cauzelor sociale. Eficient poate fi, la urma urmei, orice tip de promovare la orice nivel dacă se face bine. Trebuie să ştii să te adaptezi la mediu şi la companie”, explică Darius Groza, Web Division Director al Vitrina Advertising.


Urmează declinul „imperiului Like”?

„Aşa s-a zis şi despre Google+ şi după cum puteţi vedea este în picioare, sau despre Hi5 care merge încă foarte bine pe o anumită categorie de public. În opinia mea nu există niciun semn care să indice că Facebook a ajuns într-un punct de la care să pornească decăderea. Social media este, în general, în ascensiune”, este de părere Darius Groza.

Date statistice

Cu peste 190.000 de locuitori care au cont de Facebook, Cluj-Napoca este pe locul doi în clasamentul oraşelor din ţară. În România sunt, în acest moment, peste 4.700.000 utilizatori de Facebook. Numărul celor care socializează pe această reţea este într-o creştere foarte rapidă. Astfel, la 1 ianuarie 2010 erau puţin peste 510.000 de utilizatori, iar după doar un an, în 1 ianuarie 2011, 2.405.920 de români aveau cont pe Facebook.

Ultimele Stiri
abonare newsletter