Economie

Profesorul Ovidiu Nicolescu: Procesul investițional trebuie relansat

<p><br /><br />Profesorul Ovidiu Nicolescu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR),  vorbește în cadrul unui interviu acordat jurnaliștilor de la „Evenimentul zilei” (evz.ro) despre actuala situație economică internă și internațională, importanța semnalelor pozitive pentru investitori și necesitatea repornirii mineriului pentru economie.</p>



„În condiţiile în care economia românească se străduieşte să iasă din criză, iar anul trecut, pe ansamblul economiei, s-a înregistrat un uşor progres – o creştere a PIB-ului de 2,5% – situaţia întreprinderilor mici şi mijlocii este mult mai dificilă. Ca de obicei, în condiţii de criză, cei care sunt mai mici suportă mai greu criza şi ies mai greu din această situaţie. Întreprinzătorii români au costuri de circa 2,5 mai mari decât media europeană. Alt motiv este întârzierea mare la absorbţia fondurilor structurale”, a explicat Nicolescu situația IMM-urilor românești în această perioadă.
În ceea ce privește relansarea economică, președintele CNIPMMR crede că este obligatoriu ca procesul investițional să fie relansat. „ Trebuie pus accent pe relansarea procesului investiţional. Singura direcţie majoră care poate să determine revigorarea sectorului de IMM-uri este intensificarea investiţiilor. Trebuie să amplificăm gradul de atractivitate al mediului de afaceri din România pentru a atrage mai multe investiţii străine şi pentru a face ca puţinii investitori care au resurse de investiţii să aibă încrederea necesară. Este foarte important ca sistemul bancar din România, care, din păcate, în proporţie de 93% aparţine capitalului străin, să ofere producătorilor aceleaşi condiţii de creditare cum oferă în ţările de baştină - în Austria sau Franţa”, a precizat acesta.
Întrebat de jurnaliști cum vede abordarea noului Guvern în legătură cu investițiile în minerit, Ovidiu Nicolescu recomandă încurajarea proiectelor: „ Când spun că prioritatea numărul unu o reprezintă relansarea procesului investiţional am în vedere atât zonele tradiţionale de investiţii, în special cele legate de resursa umană calificată, cât şi zonele care au apărut mai recent ca atractive - în special zona mineritului. Eu sper ca acest Guvern să-şi reconsidere poziţia, nu la modul teoretic, ci prin încurajarea proiectelor care există.”
Specialistul vorbește și despre implicațiile proiectului minier Roșia Montană. „Atenţia acordată de fosta guvernare proiectului minier şi nuanţarea actualilor guvernanţi are, în opinia noastră, două semnificaţii. Prima se referă la efectele concrete ale aprobării şi implementării acestui proiect, care va însemna nişte zeci de întreprinderi mici şi mijlocii ce vor fi legate direct de exploatarea minieră prin serviciile oferite în diverse domenii. Va însemna nişte mii de locuri de muncă directe şi indirecte”, a explicat el.
Președintele CNIPMMR consideră că pentru a crește gradul de atractivitate al României pentru investitorii străini trebuie menținut actualul echilibru macroeconomic. Ovidiu Nicolescu este profesor de management la Universitatea de Studii Economice București din 1970.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter